Rõduaedadest on putukatele palju kasu

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kevadel on meemesilastele rõõmuks võõrasemad, mis ei pelga jahedamat ilma ja seetõttu juba varakult rõdule ja lille­kastidesse istutatakse.
Kevadel on meemesilastele rõõmuks võõrasemad, mis ei pelga jahedamat ilma ja seetõttu juba varakult rõdule ja lille­kastidesse istutatakse. Foto: Imago Stock&people Via Www.imago-images.de

Kuna kõikjal maailmas inimesed aina enam linnastuvad, on rõdukastidel putukate liigilise mitmekesisuse toetamisel järjest tähtsam roll. Tolmeldavate putukate maitse kattub õnneks inimese omaga – kui taim on ilus, värviline ja lõhnab hästi, maitseb see suure tõenäosusega ka neile. Nii saab kerge vaevaga putukate mitmekesisust toetada.

Eesti Maaülikooli teaduri Reet Karise sõnul ei saa rõdul kasvavaid taimi putukate seisukohast alahinnata. Ta tõi näiteks, et New Yorgi eeslinnade mesilaste liigiline mitmekesisus on sama hea kui linna ümbritsevatel looduskaitsealadel. „Meemesilasele ei pruugi üks rõdukast kuigi palju huvi pakkuda, kuid on mitmeid teisi mesilasi, liblikaid ja putukaid, kellele need on arvestatav toidulisa.”

Loomulikult pole küsimus mõnusas suminas rõdul või silma­ilus, kui mõni liblikas õiel maandub – tolmeldajate kadumisest räägitakse aasta-aastalt aina enam, puuvilju ja muud head kraami sooviksime oma toidulaual aga endiselt näha.

Kuidas on seis putukate mitmekesisusega Eesti suuremates ja väiksematest linnades, pole teada, küll aga soodustab linnaaiandus kindlasti generaliste ehk mitmetoidulisi putukaid, kellele sobib, et ühel rõdul saab maiustada ühtede, teisel teiste õieliste peal. „Linnastumine toimub niikuinii, seega isegi üheülbalisem putukaseltskond on parem kui üldse mitte midagi,” lisas Karise.

Putukaid meelitavad lõhnavad taimed

„Kõik, mis meeldib inimesele silmailu mõttes, meeldib ka putukatele,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles