Mida teha, kui reovesi on, aga kanalisatsiooni pole?

Copy
Mahuti on kõige odavam reoveest vabanemise moodus, aga selle tühjendamine on ebamugav ja mõjub halvasti rahakotile.
Mahuti on kõige odavam reoveest vabanemise moodus, aga selle tühjendamine on ebamugav ja mõjub halvasti rahakotile. Foto: Shutterstock

Kui teie kinnistul puudub reoveetorustik, aitab reoveest vabaneda mahuti, septik või biopuhasti. Kõige odavam on mahuti, aga lõpuks kujuneb sellest hoopis kõige kulukam variant. Samas on paiku, kus peale mahuti muud lahendust polegi.

„Soodne ja kasutajale mugav võimalus on septik, aga üha enam omavalitsusi ei luba seda rajada. Septik korjab kokku paksu, aga vedela immutab pinnasesse. Biopuhastist peaks väljuma sisuliselt puhas vesi,” selgitas osaühingu AK Gramen juht Andrus Jaanus.

Osaühingu Puhastid juhatuse liige Marek Reinolt soovitas küll paigus, kus omavalitsused seda lubavad, otsustada septiku kasuks, sest märksa kallim biopuhasti oleks üleinvesteerimine, aga kui juba biopuhasti, siis korralik. „See on investeering kolmeks-neljaks aastakümneks. Väga tähtis on, et ettevõte, kes teile puhasti müüs, pakuks ka hooldust. Tundmatu tootja puhasti võib olla märksa odavam, aga nad ei vastuta. Mõne aasta pärast ei pruugi seda tootjat või müüjat enam olemaski olla. Reoveesüsteem vajab aga hooldust nagu autogi. Ent igal juhul peab reoveemurega inimene alustama sellest, et uurib välja, millised on omavalitsuse nõuded,” rääkis Reinolt.

Mahuti suurus loeb

„Reoveemahutit saab paigaldada igasuguse pinnasega kinnistule, need on tugevast materjalist ja võivad õige paigalduse korral kesta aastakümneid. Eri firmade valdavalt klaasplastist toodangu kvaliteedil ma mahutitest rääkides vahet sisse ei teeks,” kinnitas Andrus Jaanus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles