Saku vald hakkab õllega Hispaania teetigusid püüdma (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Ehkki ilm on veel jahe, on Hispaania teeteod juba liikvel.
Ehkki ilm on veel jahe, on Hispaania teeteod juba liikvel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et Saku valla territooriumil on Hispaania teetigu väga levinud nii koduaedades kui ka jõudnud aiajäätmetega metsa alla ja jõe äärdegi, tuli leida ahastuses inimestele päästerõngas. Mullu suve teises pooles katsetati mitut viisi nendest õgijatest lahti saada ja kõige tõhusamaks osutus õlu.

Nüüd ongi plaanis juba reedest alustada valla territooriumil sadade õllepüüniste üles seadmist, rääkis valla keskkonnaspetsialist Kerli Laur.

„Mullu proovisime erinevate peibutusvahenditega, panime 30-40 lõksu metsa äärde iga 20 meetri tagant ja käsime neid iga päev kontrollimas. Toimis hästi,” sõnas Laur. „Sel aastal paneme lõksud välja ka jõe äärde ja ühte elamurajooni, kus lisaks Hispaania teeteole on nähtud mustpea nälkjaid liikumas.”

Plastkarbid kaevatakse pisut maapinna sisse, et tuul neid minema ei viiks, kuid mitte maapinnaga tasa. Nii saavad suurepäraste ronijatena tuntud Hispaania teeteod ahvatlevale märjukesele ligi, aga kohalikud liigid mitte. Õllepüüniste täitmiseks on lubanud Saku õlletehas vallale soodsamalt õlut müüa.

Saku vald võttis palgale eraldi inimese, kelle tööks jääbki teopüüniste täitmine, tühjendamine ja tigude matmine. „Me ise nimetame teda teotahteliseks teoeksperdiks,” muheles Laur. „Aga töö saab tal olema raske.”

Kuidas iga võõramaiste nälkjatega hädas olev aiapidaja oma kodus toimivat õllepüünist teha saaks, kirjutame lähemalt järgmise nädala Maa Elus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles