Põllumees: põld on nagu avalik söökla, kõik käivad (3)

Merly Raudla
Copy
Ain Rego on hanedega võidu joostes läbi kulutanud ühe stardipüstoli ning ühe maasturi. Keset põldu pandud autoromu juurde haned maanduda ei julge.
Ain Rego on hanedega võidu joostes läbi kulutanud ühe stardipüstoli ning ühe maasturi. Keset põldu pandud autoromu juurde haned maanduda ei julge. Foto: Merly Raudla

„Nagu lüpsinaine,” tutvustas Ida-Virumaal Alutaguse vallas tegutseva Patmari talu peremees Ain Rego oma tööaega. Kui paaril viimasel aastal olid haneparved tema põldudel küllaltki viisakad, siis sel kevadel pole sulelised talle hõlpu andnud ning kogunevad suurtes parvedes tema valdustesse söömaaega nautima.

Märtsi keskpaigast alates olid esimesed haned platsis. Sellest ajast alates käib Rego kaks korda päevas sulelistega võidu jooksmas. Hommikul seitsmest teeb ta oma põldudel esimese tiiru. Seejärel käib töökojas, paneb tiimiga päevakava kokku ja kihutab uuesti linde jälitama. Ennelõunal saab Rego igapäevaste tööülesannete juurde naasta. Kella viie paiku õhtul tuleb uus võiduajamine, mis kestab päikeseloojanguni. Töötundide kokkulugemisest on ta loobunud.

Nagu buldooser

Peremees Ain Rego tunnistas, et hanede ja laglede põhimass läks juba mõni päev tagasi liikuma ning eelmisel päeval olid samal kellaajal näljased põllul platsis. Vaimusilmas põõsastes varitsemist ning mullas sumpamist ette kujutanud, olin kaasa võtnud nii kummikud kui ka sooja jope. Tegelikult ei läinud kumbagi vaja.

1990. aasta 15. juunil talupidamisega alustanud Rego meenutas, et alguses olid haned põldudel haruldased külalised ning nad ei osanud külvatud vilja mulla seest otsida. Nüüdseks on hanedest saanud põllumeestele korralik nuhtlus. Suur lind läheb põllul edasi nagu buldooser, jättes maha korralikud vaod.

Esimese ringkäigu ajal hakkasid põldudel silma vaid kiivitajad. Rego kogenud linnu­tuvastussilmad fikseerisid ka väikese parve metstuvisid. Nemadki suudavad parvega põllult hektari tühjaks teha.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles