Millest sõltub muna värvus?

Copy
Eri tõugu kanad munevad kümnetes toonides ­koorega mune.
Eri tõugu kanad munevad kümnetes toonides ­koorega mune. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ikka ja jälle kerkib küsimus: millest sõltub munakoore värvus? Olgu siis poeleti ees munakarpe silmitsedes või koju võtmiseks sobivat kanatõugu valides. Maa Elu uuris vastuseid kogenud kanakasvatajatelt.

Eesti suurima munatootja DAVA Foodsi juhatuse liige Vladimir Sapožnin rääkis, et suurtootjad kasvatavad valdavalt selliseid kanatõuge, kus valged kanad munevad valgeid ja pruuni sulestikuga pruune mune.

Skandinaavias ja Eestis kasvatatakse tööstustes valget kana rohkem, aga mida lõuna poole minna, seda rohkem pruune. „Lätis juba pruun domineerib ja Leedus on ainult pruun muna, samuti Itaalias ja mujal. Eestis toodetud munadest enamik on valged,” seletas Sapožnin. „Kui lihavõtted on tulemas, siis tavaliselt leedukad ja lätlased võtavad meiega ühendust ja tahavad valgeid mune, sest neil endil ei jätku.”

Kui poes näete eestikeelsete kirjadega karbis pruune mune, siis karbilt kirju uurides loebki tihtipeale välja, et toodetud on need Lätis, Leedus või Poolas.

Geenid määravad

Pärnumaal tegutseva Küti-Uuetoa linnutalu perenaine Marika Hunt, kelle hoole all kasvamas kanu kuuekümnes eri tooni sulestikus, rääkis, et munakoore värvus sõltub linnu geenidest, mitte sulgede toonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles