Põllumehed: kütuseaktsiisi langetamine leevendaks ebavõrdusust (2)

maaelu.postimees.ee
Copy
Kevadkülv. Foto on illustratiivne.
Kevadkülv. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus andis 22. aprillil Rahvusringhäälingule mõista, et pärast 1. maid 2022 tõusevad diislikütuse aktsiisimäärad vanale tasemele tagasi.

Põllumajandusorganisatsioonid rõhutavad sellega seoses oma pöördumises veel kord siseriiklike toetuste ja aktsiisisoodustuste tähtsust Eesti põllumajandussektori jaoks.

Rahandusministrile ja valitsusele saadetud pöördumises märgivad Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, et põllumajanduses kasutatava diislikütuse ja teiste energiakandjate aktsiisisoodustused tuleb säilitada vähemalt praegusel tasemel.

Eriotstarbelise diislikütuse aktsiisisoodustus aitab Eesti põllumajandustootjatel püsida konkurentsis teiste riikide toidutootjatega. Tegelikkuses oleks põhjust isegi aktsiisilangetuseks, sest Läti ja Leedu rakendavad põllumajanduskütusele Eestiga võrreldes pea poole madalamat aktsiisimäära.

„Eesti põllumajandustoetuste tase on Euroopa Liidu keskmisest veerandi võrra madalam, olles sellega ühenduses üks kõige madalamaid. See paneb meie põllumajandustootjad väga keerulisse konkurentsiolukorda. Valitsus peaks seisma selle eest, et kehtivate EL reeglite raamides siseriiklikult ära kasutada erinevad võimalused kodumaise põllumajanduse toetamiseks nii läbi täiendavate siseriiklike toetuste kui ka maksusoodustuste rakendamise,“ ütles talupidajate liidu juht Kerli Ats.

Põllumajandussektori toetamiseks ja kodumaise tootmise soodustamiseks on kütuseaktsiisi langetamine väga selgelt suunitletud ja tõhus meede. 

„Leiame, et vähemalt praegusel tasemel tuleb säilitada põllumajanduses kasutatava diislikütuse ja teiste energiakandjate aktsiisisoodustused. Põllumajandussektori toetamiseks ja kodumaise tootmise soodustamiseks on kütuseaktsiisi langetamine väga selgelt suunitletud ja tõhus meede. Peame väga oluliseks, et valitsus jätkaks diislikütuse, gaasi ja elektriaktsiisi soodustusega vähemalt praegusel tasemel ka pärast 1. maid 2022,“ ütles põllumajanduskoja juht Roomet Sõrmus.

  • Vastavalt ELi nõukogu direktiivile 2003/96/EÜ on põllumajanduses kasutatava mootorikütuste madalaim maksustamise tase 21 eurot 1000 liitri kohta.
  • Praegu kehtiv erimärgistatud diislikütuse aktsiisimäär 100 eurot 1000 l kohta on pea viis korda kõrgem EL miinimummäärast, alates järgmise aasta 1. maist tõuseb see kehtiva seaduse kohaselt tagasi 133 euroni 1000 l kohta.
  • Läti ja Leedu rakendavad põllumajanduskütusele Eestiga võrreldes pea poole madalamat aktsiisimäära – Leedus vastavalt 60 eurot ja Lätis 62,1 eurot 1000 liitri kohta. Eelmisel aastal turustati eriotstarbelist kütust ligi 90 miljonit liitrit, millest väärkasutusriskiga kütus moodustas 5,38 miljonit liitrit.
    Allikas: EPKK

Sõrmuse sõnul saaks eriotstarbelise kütuse väärkasutuse takistamise arvelt aktsiisisoodustust veelgi suurendada umbes 17 euro võrra 1000 liitri kohta.

„Üldist konkurentsiolukorda arvestades peame aga õigeks põllumajanduskütuse aktsiisi langetamist Läti ja Leeduga võrreldavale tasemele. Meile on ebaselge, kas ja millises mahus kavandab valitsus maksta järgmisel aastal siseriiklikke toetusi – sõltuvalt sellest otsusest võib aktsiisisoodustuse suurendamine muutuda veelgi tähtsamaks,“ lisas ta.

Põllumeeste esindusorganisatsioonid loodavad, et valitsus panustab täiendavateks toetusteks järgmisel aastal vähemalt 15,3 miljonit eurot – sellise summa ulatuses lubab EL Eesti põllumajandustootjatele maksta üleminekutoetusi, mille ülesandeks on tasandada ELi eelarvest tulevate toetuste madalamat taset.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles