Varajase kartuli võib aprilli lõpus mulda panna

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui idudega mugulad aprilli lõpus soojendatud mulda panna ja kattelooriga katta, võib juba kahe kuu pärast varajast saaki saada.
Kui idudega mugulad aprilli lõpus soojendatud mulda panna ja kattelooriga katta, võib juba kahe kuu pärast varajast saaki saada. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kui talvekartul pannakse mulda mais toomingate õitsemise ajal, siis jaanipäeva paiku üles võetav varajane kartul peaks maha saama aprilli lõpus.

Varajane kartul on tõeline maiuspala ja selle nimel tuleb omajagu vaeva näha. Kogenud kasvataja tõi juba märtsi lõpus mugulad soojemasse kohta valguse kätte idusid kasvatama, aga eelidandama võib ka praegu hakata. Hea oleks kasutada varajasi sorte, sääraseid seemnekartuli kotikesi leiab praegu isegi suurematest toidupoodidest, aga võib tellida aianduskeskustest.

Kui teil on poest ostetud söögikartul idanema läinud, siis loomulikult jätke needki idusid edasi kasvatama. „Need tuleks panna valgesse või poolvalgesse ja jahedasse – nii 8–12 kraadi juurde või isegi jahedamasse. See oleneb idude pikkusest, mida pikemad, seda jahedamasse,” õpetas kartuliteadlane Viive Rosenberg.

Millal on õige aeg varajane kartul mulda panna, sõltub suuresti ilmast – külma mulda pole mõtet mugulaid panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles