Põldudel käib herne- ja oakülv

Silvi Lukjanov
Copy
Kevadkülviks vajalik peaks olema põllumeestel varutud ja sellega tõrkeid ei peaks tekkima.
Kevadkülviks vajalik peaks olema põllumeestel varutud ja sellega tõrkeid ei peaks tekkima. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumehele tuleb koos päikese kõrgemalt käimahakkamisega hinge igakevadine rahutus, mis annab tegutsemistahet teha tööpäevi kella ja nädalapäevi arvestamata. Mõni päev tagasi algas herne- ja oakülv, järge on ootamas oder ja nisu ning mai alguse soojemate ilmadega maisikülv. Tänavu üllataval kombel üheaegselt nii Pärnu- kui ka Saaremaal.

Saaremaa Põllumeeste Liidu ja Kõljala osaühingu juht Tõnu Post (pildil) kinnitas oma esmaspäevasele ringsõidule tuginedes, et saarel käivad hoogsad kevadtööd. „Kui on aastaid, kus oleme mandrimeestest töödega lausa kümme päeva maas, siis tänavu nii pole. Tänavu saame kõik toimetada kohe päris samal ajal.”

Kevadine ilm on ennustusest parem

Nii on Postil kavas oma osaühingus külvata teisipäeval uba, kuid ta teab, et naabrimees tegi seda juba päev varem. Kuidas kevadkülv jätkub, sõltub suuresti ilmast ja on arvata, et nädalavahetuse külmahoog võib tööplaani korrektiive teha. Kuigi Post tahab oma kogemustele tuginedes uskuda, et tänavugi kipub kevadine ilm olema ilmaennustusest pigem parem ning sügiseti pigem halvem. „Elame ja näeme, millal saame jätkata odra ja nisuga ning soojemate ilmade saabudes ka maisikülviga,” täpsustas ta.

Eesti ühe suurema piimafarmi Halinga omanik Raul Peetson sõnas, et neilgi Pärnumaal soo servas tegutsedes käib valmistumine kevadkülviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles