Maasikamaitse paljudel juba suus, aga kas õige?

Sirje Niitra
, ajakirjanik
Copy
Importmaasikad on justkui iga-aastased esimesed kevadekuulutajad.
Importmaasikad on justkui iga-aastased esimesed kevadekuulutajad. Foto: Marko Saarm / Sakala

Paljud on juba ostnud kaubakeskuse eest letilt või poe seest ilusaid suuri lõhnavaid ja maitselt magusaid Kreeka või Hispaania maasikaid. Need on justkui iga-aastased esimesed kevadekuulutajad.

Kahjuks on aga neidki, kes õhinaga tehtud ostus pettuma pidanud. Seda lugu tehes käisin ise mitme leti ääres punamarju kaemas ja koju kaasagi ostmas. Silma torkas väga erinev välimus ja kvaliteet, mis aga ei kajastunud kuidagi hinnas – ikka oli kilo 6,90.

Müüjaneiud oli varmad erisusi selgitama. Üks ütles otse välja, et marjad on „mittevärsked”, teine, et tegu on eilse kaubaga ja seepärast kehvem. Mõnes karbis on ilusad terved marjad, teises plekkidega, ühes suured, teises palju pisemad. Sõbranna ütles, et saatis tütre koju toodud karbiga tagasi, sest marjad olid selles täiesti külmunud. Hind oli ikka seesama 6,90. Juhtub sedagi, et karbi peal ilusad, aga all mitte nii väga.

Hinna dikteerib turg

Muide, neid Kreeka ja Hispaania maasikaid müüakse sageli sõna otseses mõttes Helme Maasikakasvatuse sildi all, kus letil on lisaks maasikatele küll ka muu kaup Iraani päritolu granaatõunamahlast välismaise küüslaugu ja värske kartulini välja. Lähemal vaatlusel leiab siiski ka väikses kirjas päritolumaa Kreeka nime.

Nii et kõik see on paras mõistatus, mille selgitamisel palun appi inimese, kelle nimi ja koordinaadid on mitmes värske kraami välimüügikohas väljas. Jevberry grupi esindaja Jevgeni Karasevich on lahkelt nõus rääkima. Tema sõnul võtab firma Kreekast müüki vaid parimaid sorte ja 1. klassi marju, sest on väga huvitatud klientide rahulolust. Hinna dikteerib mõistagi turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles