Ettevõtjaid hoiab elus piiranguvabama suve lootus

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Raili Mengel loodab, et ettevõtted hakkavad oma meeskondadega enam väljasõite tegema, sest vaim vajab kosutamist ja keha liikumist.
Raili Mengel loodab, et ettevõtted hakkavad oma meeskondadega enam väljasõite tegema, sest vaim vajab kosutamist ja keha liikumist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

MTÜ Eesti Maaturism juht Raili Mengel rääkis Maa Elule, mis olukorras on praegu maaturismiettevõtjad. 

Millised meeleolud valitsevad praegu maaturismiettevõtjate seas?

Ettevõtjate meeleolu hoiab üleval vaid lootus tegusamale ja piiranguvabamale suvele. Praegu on ettevõtjad väga raskes olukorras ja võitlevad toimetulekuga püsikulude katmisel.

Loodame, et peatselt saavad kõik inimesed vaktsineeritud ja piirid avatakse uuesti. Ainult Eesti inimestega ettevõtjad kahjuks aasta ringi teenust pakkuda ei saa.

Sarnaselt eelmise kevadega jätkub komme, et broneeringud tehakse lühikese etteteatamisega. Seega on veel vara öelda, kui töine saab suvi olema. Pikemalt ette broneeritakse tähtsamad perekondlikud tähtpäevad, näiteks pulmad ja lastel laagrites osalemine. Asutuste suvepäevad on jäänud tagaplaanile.

Millised on põhiraskused?

Suur osa sektori ettevõtjatest tegutseb endale kuuluvas ettevõttes, omades teenusepakkumiseks kinnisvara. Ühingu liikmete küsitluse põhjal on 52 protsendil ettevõtetest hoolimata sissetulekute sisulisest puudumisest kohustused tasuda kinnisvara või infrastruktuuri arendamiseks võetud laenu- ja liisingumaksed. Igapäevaste püsikulude (elekter, küte jmt) tasumine puudutab kõiki ettevõtteid.

Kui pakud teenust rendipinnal, siis on mingigi võimalus rendipinnast loobuda, ent oma kodust ei saa loobuda.

Kas tasub praegu suveks broneeringuid teha?

Ikka tuleb ja peabki tegema. Nii saate oma suvepuhkuse veeta just teile sobivaimas paigas või ettevõttes Eestimaal. Maaturismiettevõtjad annavad endast kõik, et tunneksite maal puhkust veetes ennast ohutult. Samas palume ka kõigil teil, head külalised, käituda turismiettevõtetes vastutustundlikult.

Siseruumides tegevuste kõrvale on lisandunud tegevused õues, võimalikult palju harivaid ja loodusteemalisi ettevõtmisi. Ettevõtjad kaasavad koostööpartnereid, et pakkuda külalisele lisavõimalusi. Usume, et ka ettevõtted hakkavad oma meeskondadega enam väljasõite tegema, sest vaim vajab kosutamist ja keha liikumist. Seda kõike saab teha, valides puhkusevõimalused lehelt www.maaturism.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles