Soovitusi kasvumuldade valikuks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Taimedele tuleb valida õige kasvumuld, sest mulla happesusest sõltub, kui hästi taim pinnasest toitaineid kätte saab ja seega kui hästi kasvab.
Taimedele tuleb valida õige kasvumuld, sest mulla happesusest sõltub, kui hästi taim pinnasest toitaineid kätte saab ja seega kui hästi kasvab. Foto: Shutterstock

Alanud külvamis- ja istutamisajaks on poed kohale veeretanud kõrged mullakottide virnad. Eri kirjadega kottide valik läheb iga aastaga üha kirjumaks ja aiapidaja pea segi – milline valida ja kas kurgi pildiga müüdavasse mulda võiks ka tomati istutada.

Räpina aianduskooli juht­õpetaja Anu Käär tõdes, et eri taimed vajavad tõepoolest erinevaid kasvutingimusi ja algajale aednikule soovitab ta taimede ettekasvatamisel lähtuda ettekasvatatavate taimede liigist: suvelilled, püsililled, köögiviljad, maitsetaimed.

Tuleb valida õige kasvu­substraat ehk kasvumuld, sest mulla happesus ehk pH mõjutab seda, kui hästi taim pinnasest toitaineid kätte saab ja seega kui hästi kasvab.

Substraatide pakenditel on määratletud, millistele liikidele see on mõeldud. „Igal tootjal on oma salaretsept või koostisosa, kuid üldiselt koosneb külvamiseks mõeldud substraat peenefraktsioonilisest kasvuturbast ja liivast, vähesel määral väetisest (väetisesisaldus võib palju varieeruda) ning lubiainest, mis on happesuse neutraliseerija,” selgitas Käär. „Kuna rohenäpud võivad osta aiakeskustest noortaimi ning kodus ise potistada, siis selleks soovitan universaalset substraati. Siiski kehtib siin nõue jälgida substraadi pH-d ja selle sobivust potistatava taimeliigiga.”

Alati võib minna lihtsama vastupanu teed ning valida lihtsalt üks substraadikott ja taimed ära istutada, sel juhul tuleb hiljem mängida kastmise ja väetamisega ning sellega reguleerida taimekasvu keskkonda mullas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles