Oisu lehmade sõnnikust valmib Tartu busside kütus (1)

Silvi Lukjanov
Copy
OÜ Estonia Farmid juhatuse liikme Jaanus Marrandi selja taga käib Oisu biogaasijaama ehitus, esimene rohegaas saadakse 1. mail.
OÜ Estonia Farmid juhatuse liikme Jaanus Marrandi selja taga käib Oisu biogaasijaama ehitus, esimene rohegaas saadakse 1. mail. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Oisus asuva Estonia OÜ loomad annavad piimatootmise kõrvalt sõnnikuga toasooja ka kõrvalasuva asula elanikele. Keskkonnasäästlikuma tootmise ranged nõuded viisid ettevõtja vajaduseni uurida, kuidas edasi. Nii hakati tootma sõnnikust ka rohekütust.

Selleks tuli aga leida partnerid, kellega koos ehitada miljoneid eurosid maksev biogaasijaam. Nüüd on jaam valmimas ja 1. mail saadakse esimene rohegaas, mis veetakse Tartusse ja millega hakkavad peagi sõitma Tartu linnaliinibussid.

Estonia Farmid OÜ juhatuse liige Jaanus Marrandi, kirjutasite Oisu biogaasijaama miljoneid eurosid maksvast ümberehitusest. Laiem avalikkus teab teie seotust Oisus asuva piimatootmisettevõttega, nüüd olete OÜ Oisu Biogaas juhatuse liige. Millega tegu?

Biometaani ehk CNGd hakkab tootma OÜ Oisu Biogaas, millest 60% kuulub osaühingule Eesti Biogaas (osalus jaguneb Alexela ja Infotari vahel) ja 40% osaühingule Estonia.

Põhimõte on lihtne: meil on võtta piisavalt toorainet suhteliselt väikesel alal ja teisalt on olemas ettevõtted, kellel on teadmised ja huvi toota taastuvenergiat. Huvid kattuvad: OÜ Estonia muutub keskkonnasäästlikumaks ja energiaga tegelevatel ettevõtetel on majanduslik huvi saada roheenergiat.

Oisus käivitasime 2013. aastal loomasõnnikust ja vanast silost saadavast biogaasist elektrienergia ja kohalikule asulale sooja tootmise. Praeguseks on majanduslikult otstarbekas liikuda edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles