Vanadest plastpakenditest valmivad kogukonnaaia peenrakastid

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto: Neular

Kesk-Eestis asuv Eesti ainus segaplastjäätmete ümbertöötlemisega tegelev ettevõte Neular kogub koos kokku tühjad kosmeetikatoodete plastpakendid ning valmistab neist kohalikule kogukonnale lille- ja peenrakastid.

Rimi ja Garnieriga koostöös sündinud algatuse eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust prügisorteerimisel ning tuua ühiskonnas esile võimalusi, kuidas anda plastjäätmele uus elu.

Neulari juhi Ilo Rannu sõnul leidub hulgaliselt võimalusi ja lahendusi, kuidas saata tekkinud plastjäätmed uuesti ringlusesse ning seejuures aidata kaasa globaalsele plastikuprobleemi lahendamisele.

Eestis satub palju plastpakendeid olmeprügi hulka, mistõttu ei jõua need ka meieni. 

„Meie peamiseks tooraineks taaskasutatava materjali tootmiseks on plastpakendite jäätmed. Töötleme ümber nii kohalikku sekundaarset tooret, kuid suurem osa saabub meile siiski teistest Euroopa riikidest. Eestis satub palju plastpakendeid olmeprügi hulka, mistõttu ei jõua need ka meieni. Seetõttu otsime koostöös kohalike partneritega pidevalt uusi viise, kuidas koguda kokku ja sorteerida kasutatud plastpakendeid, mis muidu olmeprügi hulgas prügimäele või põletusse rändaks,” lisas Rannu.

Selleks löödi seekord käed Rimi kauplusteketi ning ilutoodetebrändi Garineriga. Üheksasse Rimi kauplusesse üle Eesti paigutatud Garnieri kogumiskastid, kuhu saab kuni mai lõpuni tuua mistahes kaubamärgi tühjad pesemata ilutoodete plastpakendid.

Kokku kogutud pakenditest toodab Neular täielikult taaskasutatavad peenrakastid, mis kingitakse Tallinnas tegutsevale Priisle kogukonnaaiale. Tänu uutele peenrakastidele on võimalik kogukonnaajal laieneda ning võtta juurde uusi linnaaednikke.

  • Ühe peenrakasti tootmiseks kulub umbes 640 plastpudelit.
  • Kogumiskastid asuvad Tallinna (Lasnamäe Centrumi, Ülemiste, Laagri, Haabersti, Sõpruse, Peterburi tee), Tartu Lõunakeskuse, Pärnu Kaubamajaka ja Viljandi Uku keskuse Rimi kauplustes.
  • Kogumiskasti sobivad tühjad plastikust ilutoodete pakendid: pudelid, tuubid, pumppudelid, potsikud jms. Sobivad ka näiteks hambapastatuubid ja ripsmetuššid. Kogumiskasti ei sobi metallpakendid nagu näiteks aerosoolid ja klaaspakendid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles