Tee ise puidust lillekast

Puumarket
Copy
Foto: Shutterstock

Aina enam on hakatud väärtustama käsitöömööblit, mida saab teha ise või lasta valmistada oma soovide järgi mõnes tisleritöökojas. Käsitöömööblil on oma hing sees ning inimesed tajuvad ja hindavad seda. Kui me soovime enda ümber asju, mis loovad emotsiooni, siis peaksid need olema ise tehtud – miks mitte seda siis teha?

Praegu on ideaalne aeg selleks, et midagi ise oma kätega meisterdada, sest ilmad on juba soojemad ning veedame me ju nagunii praegu kodus rohkem aega. Kodus saab teha juba kõike, alates lillekastist kuni saunalavadeni välja. Vajaliku materjali selleks koos õpetustega leiab mugavalt Puumarketist, kuhu oleme kokku kogunud erinevad vahvad ideed, mida ise valmistada.

Puumarket on 1991. aastal loodud ja tänaseks poodide ketiks arenenud ehitusmaterjalide pakkuja. Täna moodustab kolmandik sortimendist saepuit, kolmandiku höövelpuit ja kolmandiku muu ehitusmaterjal. Aga ennekõike on poe kontseptsioon müüa kõike, mis on seotud üldehitusega, piltlikult öeldes vundamendist katuseni.

Foto: PUUMARKET AS

Aegumatu ja kaunis

Puit on maailma üks vanemaid ehitusmaterjale, mis on kasutusel olnud alates vanemast kiviajast ning on läbi ajaloo mänginud inimeste elus suurt rolli. See on tugev, kuid samas kerge, tervisele ohutu ja hubasust loov element majapidamisse.

Puidu ja seda imiteerivate materjalide kasutus interjööris on muutunud ääretult populaarseks — seda võib leida põrandalt, seintelt, magamis- ja vannitoast. Laudade valik on lai nii puiduliigi, viimistluse kui ka laiuse poolest ning paigaldada võib neid nii horisontaalselt, vertikaalselt kui ka diagonaalis — kuidas iganes süda lustib!

Seega, erinevaid viise, kuidas puitu kasutada, on palju. Alljärgnevalt jagame aga lihtsa õpetuse selle kohta, kuidas ise üks vastupidav ja iseloomuga lillekast meisterdada.

Tee ise lillekast

Vastupidava lillekasti võib igaüks lihtsasti ise valmis teha. Loomulikult läheb vaja ka varem läbimõeldud plaani, milline tulevane lillekast välja hakkab nägema. Mõtle enda jaoks läbi, kuhu kast läheb? Kas tuppa aknalaule või õue seinale? Viimasel juhul peab lillekast olema vastupidav ja tugevalt seinale kinnitatud, sest mullaga täidetult on ta üsna raske, eriti veel vihmase ilmaga, kui muld läbinisti märgub. Materjaliks kasuta immutatud puitu, mis niiskusele vastu peab — sinna istutatud lilled vajavad ju sagedast kastmist, sest kitsas kastis kuivab muld kiiresti, eriti päikese käes. Laua paksus võiks olla 2,5-3,5 cm, suurema kasti jaoks peaks eelistama toekamat materjali. Kui kasti laius ja kõrgus on ühesugune, siis saad kõik neli külge ja põhja samas mõõdus lauast välja saagida.

Lillekasti tegemiseks läheb vaja:

  • Immutatud puitu materjaliks
  • Külgedeks voodrilauda
  • Nurkadesse nelinurk- või kolmnurkliistud
  • Kruve või naelu külgede kinnitamiseks
  • Põhja kinnituseks suure peaga naelu
  • Viimistlemiseks õli, vaha, lakki või värvi

Tee nii:

1. Mõõda ja sae kasti detailid välja. Põhja võid alla kinnitada, kui seinad on kokku pandud. Nägusam ja ka tugevam jääb kast siiski, kui põhi on seespool, külgede varjus. Sel juhul arvesta, et otsaseinad tuleb teha põhja laiusest kahe lauapaksuse võrra pikemad.

2. Võid piirduda lihtsa kastiga, aga viimistletuma välimuse annavad sellele iluliistud.

3. Põhjalauda puuri 3-4 mm läbimõõduga drenaažiaugud. Need võiksid paikneda umbes 15 cm pikkuste vahedega põhja keskjoonel.

4. Kui detailid on välja saetud, siis pane kast kokku – ühenda küljed ja põhi kruvidega. Ühenduste tugevdamiseks võid kasutada ka metallnurki, mis kasti sisse varju jäävad. Iluliistude kinnitamiseks piisab ka naeltest.

Foto: PUUMARKET AS

Viimistlemine ja paigaldamine

Lõpetuseks tuleks kastile kanda meelepärane kaitsekiht. Selleks võib olla õli, vaha, lakk või värv. Kasti võib värvida või katta ka meelepäraste joonistuste, ornamentide jms. Nägusamaks saab kasti muuta ka iluliistude abil. Võimalus on kasutada ka dekupaaži ehk salvrätitehnikat, mille puhul paberist väljalõigatud motiivid kantakse spetsiaalse liim-laki abil aluspinnale. Hoolika teostuse puhul näeb tulemus välja nagu oleks motiiv eseme peale maalitud. Kui viimistlus on kuivanud, võid kasti soovitud kohale sättida.

Kui soovid lillekasti seinale kinnitada, siis selleks on mitu võimalust. Neist lihtsaim on, kui kasti tagakülg toetub majaseina kinnitatud horisontaaltoele ja ette on pandud kaldtoed, mis on saetud mõlemast otsast 45° nurgaga. Toed on majaseina ja kastiga ühendatud pikkade kantpeakruvide abil. Majaseina külge on kruvitud ka kasti tagakülg.

Kui lillekast on seinale kinnitatud, siis enne selle mullaga täitmist puista põhja kiht kergkruusa. Korralik drenaaž väldib liigse niiskuse kogunemist.

Vaata ka Puumarketi Pinteresti kontot, kuhu oleme inspiratsioonis kokku kogunud lihtsasti valmistatavaid ja ilusaid lillekaste või tutvu teiste ideedega SIIN.

Copy
Tagasi üles