Kuidas tappa sääski - kas püüdes või peletades?

Copy
Foto: Homeyard

Suvi on tulekul ning koos sellega suvila aias veedetud suveõhtud, matkad looduses ja... järjekordsed võitlused sääskedega! Loe edasi, kuidas saaksid selle suve veeta looduses ilma, et peaksid kuulama sääse tüütut pininat ning kannatama sääsehammustuste all.  

Kes nad on ja miks me ei sobi?

Sääski on tegelikult mitu erinevat liiki ning ainuüksi Eestis on üle 30 000 erineva pistesääse liigi. Nendeks on näiteks metsasääsk, laulusääsk, hallasääsk, soomussääsk ja linnusääsk. Kõige rohkem on Eestis metsasääski. Õnneks on kõik Eestis elavad sääsed ohutud. 

Sääsed on Eestis kõige aktiivsemad mõistagi kevadest sügiseni, kui ööpäeva keskmine temperatuur ei lange all 8-9 kraadi. Sääskede pesitsuspaigaks on seisvad veekogud ning emased sääsed poetavad veekokku kuni 200-300 muna, millest hiljem arenevad sääsevastsed.

Inimesi ründavad mõned sääseliigid ja nendest omakorda ainult emased sääsed. Emased sääsed leiavad inimesed läbi väljahingatud õhus oleva süsihappegaasi ja selle lõhna. 

Nagu oled võib-olla märganud ründavad sääsed eelkõige õhtuti kuna siis vaibub tuul ja loojub päike. Sellel ajal tulekski olla eriti valvas ja kasutada vastavaid sääsetõrje meetmeid. 

Kuidas kaitsta end tüütute sääskede rünnaku eest?

Õnneks on mitmeid viise, kuidas sääskede arvu oma ümbruses vähendada ning kaitsta end ja oma lähedasi sääskede rünnaku eest. Kõigepealt peaks kindlasti üle vaatama oma ümbruskonnas olevad seisvad veekogud. Nendeks võivad olla näiteks tiik, kraav või isegi ämbrisse kuhjunud vihmavesi. Vähendades enda ümbruskonnas olevad seisvaid veekogusid, vähendad Sa sääskede võimalust seal pesitseda. Kui Sul on näiteks aias mõni tiik, siis võid sinna tuua kalu, et nad sääski sööksid. 

Oma kodu saad kaitsta läbi sääsevõrkude riputamise ning õues viibides saad end kaitsta kandes valgeid riideid ning kattes kogu keha piisavalt tugeva materjaliga, millest sääsed ei saa läbi hammustada. Mõned taimed nagu pune, basiilik ja sidrunhein aitavad sääski eemal hoida.

Lisaks eelpool mainitud meetmetele on mitmeid moodsamad sääsetõrje variante. Populaarsed meetmed on olnud näiteks sääsespreid ja sääseküünlad. Mõlemad, aga eritavad vastikut lõhna ja pole kuigi efektiivsed. 

Uuematest tehnoloogiatest on olemas sääsepüüdja. Sääsepüüdja on masin, mis eritab süsinikdioksiidi, et tõmmata ligi emaseid sääski (neid kes inimesi hammustavad) ning seejärel neid tappa. Läbi ümbruskonnas olevate emaste sääskede tapmise vähendab masin pikaajaliselt sääskede arvu ja uute sääskede sündi ümbruskonnas. Masin tõmbab ligi ainult emaseid verdimevaid sääski nii, et see ei tapa teisi ohutuid putukaid. Sääsepüüdjate puhul on miinuseks see, et see ei suuda eriti konkureerida inimestega. Kui sääsel on valida inimese või masina vahel, siis tuleb ta enamasti inimese juurde. Nii, et kui masin on inimeste keskel on oht see, et see ei pruugi nii hästi töötada. Siiski võib sääsepüüdja olla suureks abimeheks võitluses sääskedega kuna ta vähendab pikaajalistel sääskede arvu ja seda suurel pinnal.

Peale sääsepüüdja on olemas sääsepeletajad. Sääsepeletaja on masin, mis töötab kuue kuni kaheksatunnisel akul ning peletab sääsed ümbruskonnast eemale kasutades lõhnatut ja nähtamatut tõrjet. Just see lõhnatus võib olla suureks plussiks inimestele, kellele tekitavad sääsespreid ja sääseküünlad peavalu. Sääsepeletaja efektiivsust on tõestatud ning seda on endaga mugav kaasas kanda nii matkates kui ka reisides. Peletaja võib oma aeda paigutada. Masina ainukeseks miinuseks on see, et see ei pruugi tuulistes tingimustes nii hästi töötada kui muidu. 

Sääsepeletaja töötab akul või gaasil. Akul põhinev sääsepeletaja peletab sääsed eemale kasutades liitiumioonaku, mis soojendab ja aktiveerib sääsetõrjeaine (püretroiidi). Sellest tekib ümbruskonnas nähtamatu kaitsevöönd, mis peletab sääski. Gaasil põhineval sääsepeletajal on gaasiballoon, mis peab vastu kuni 12 tundi. Gaas soojendab peletajat ning selle abil eritab see lõhnatut sääsetõrjeainet (alletriin).

Sääsepeletajate plussid

  • Sääsepeletaja on ääretult efektiivne.
  • Seda on lihtne kasutada - masin tuleb vaid sisse lülitada ning seejärel teeb ta sääsepeletamise töö Sinu eest. 
  • Sääsepeletaja ei lõhna ega tekita toksiine.
  • See ei ole lemmikloomadele või lastele ohtlik.
  • Seda on lihtne endaga kaasas kanda ning seda saab laadida.
  • Töötab kuni kuus tundi järjest ning seejärel saab seda laadida.
  • Seda on mugav reisides kaasas kanda, kuna see on üpriski väike ja kerge.

Parimad sääsepeletajad müügil Eestis

Eestis on müügil mitmeid sääsepeletajaid. Headeks valikuteks on ThermaCELLi mudelid. Mudelid on efektiivsed, kompaktsed, ja hea disainiga. ThermaCELLi valikutes leidub nii gaasil põhinevaid sääsepeletajaid kui akul põhinevaid. 

Thermacell Halo Mini (Patio Shield) näiteks tõrjub sääski 21 ruutmeetri pinnalt ning sobib ideaalselt terrassile. Masin põhineb gaasil ja kaalub vaid 0,272 kg. 

Kui eelistad akul põhinevat sääsepeletajat, siis on sobivad lahenduseks Thermacell E55. Masin on kena disainiga, kompaktne ning tõrjub sääski 20 ruutmeetri raadiusest lõhnavabalt. Thermacell E55 on võimeline sääski tõrjuma kuni 40 tundi ühe täitekassetiga ning seda saab laadida USB laadimiskaabliga. Thermacell E55 on võimalik lennul kaasas kanda, kuna ta ei kasuta gaasi. 

Metsas seiklejale võib olla hea lahendus kasutada Thermacelli kaasaskantavat sääsepeletajat MR300. Masin tõrjub sääski tõhusalt 21 ruutmeetri ulatuses lõhnatult ning see on äärmiselt kerge (0,181kg). MR300 on ka Thermacelli uusim sääsepeletaja. 

Parimad sääsepüüdjad müügil Eestis

Eestis on müügil Mosquito Magnet sääsepüünised, mille alla kuuluvad Mosquito Magnet Executive ja Mosquito Magnet Pioneer.

Sääsepüünis Mosquito Magnet Executive püüab emaseid verdimevaid sääski 4000 ruutmeetri suuruselt pinnalt. Kui sääski on rajoonis palju, siis võib võtta mõni nädal aega enne kui sääskede arv ümbruskonnas hakkab vähenema, kuid tulemused, mis Mosquito Magnetiga tekivad, on pikaajalised. Kuna sääsed on aktiivsed ainult siis kui temperatuur on üle 8 kraadi, siis pole mõtet püünist tööle panna kui temperatuur on sellest madalam. Masin on keskkonnasõbralik ning ei kasuta ohtlikke kemikaale. Samuti on püünis ohutu teistele putukatele nagu liblikatele või mesilastele ning see ei ohusta ka lemmikloomi või linde.

Teiseks sääsepüüniseks on Mosquito Magnet Pioneer, millel on 4000 ruutmeetri suurune toimeala. Selle kasutamiseks on vajalik propaaniballoon ning seda on hea kasutada mõõdukalt sääserikkas kohas.

Sääsepüüdjate plussid

  • Tekitab pikaajalist sääsevabadust. Sääsepüüdja tapab ümbruses olevaid emaseid sääski, seeläbi vähendades sääskede arvu ning ka sääsevastsete arvu.
  • Katab suurt raadiust. Sääsepüüdja sobib hästi neile, kellel on suur aed.
  • Sobib sääserohketesse kohtadesse.
  • On ohutu lemmikloomadele, lindudele ja teistele putukatele.
  • Ei erita toksiine ega muid ohtlikke kemikaale.
  • On lõhnatu.

Kas valida endale sääsepeletaja või sääsepüüdja?

Otsus, et kas valida endale sääsepüüdja või hoopis sääsepeletaja, sõltub pinna suurusest, kus tahetakse olla sääsevabalt ja sellest, et kas on soovi kanda masinat endaga kaasas. Reisimiseks või matkamiseks on mõeldagi soovitav kasutada sääsepeletajaid just nende kompaktsuse tõttu. Samas kui Sul on suur pind, millelt soovid sääsed ära ajada, siis oleks mõistlikum soetada endale üks sääsepüüdja. Sääsepüüdja garanteerib pikemaajalist sääsevabadust, samal ajal kui sääsepeletaja peletab sääsed vaid kuueks kuni kaheksaks tunniks.

Mõlemad on efektiivsed sääsetõrje meetmed, mis peaksid garanteerima võimalikult sääsevaba suve!

Copy
Tagasi üles