Kujunda suvehooajaks omale väliköök Alfa pitsaahjuga

Copy
Foto: Homeyard

Soojad ilmad jõuavad järjest lähemale ja on aeg hakata mõtlema terrassihooaja avamisele. Lisaks mõnusatele aiatoolidele ja traditsioonilisele grillile leiab sel hooajal trendikamatelt terrassidelt täisväärtusliku väliköögi koos pitsaahjuga.

Kuidas kujundaja endale väliköök?

Väliköök on palju enamat kui lihtsalt grill ja väike abilaud seal kõrval. See on köögi laiendus väliruumidesse, mis teeb õues kokkamise ja õhtusöögi nautimise suvisel ajal tõeliseks elamuseks. Väliköögi planeerimisse peaks seega suhtuma samasuguse põhjalikkusega nagu muude ruumide kujundamisse. Kõige olulisem on selle funktsionaalsus – et oleks valitud õiged seadmed ning nende paigutus teeks eri tsoonide vahel liikumise sujuvaks. Väliköögis toimetamine on mugav, kui seal on näiteks külmkapp, kraanikauss, grill ja pitsaahi, prügikast, grillimistarvikute hoiustamiseks koht ja piisavalt töötasapinda. Kui sa pead iga vajaminevat asja minema toast tooma, siis muutub väliköögis toidu valmistamine kiiresti tüütuks. Piisav töötasapind on oluline nii toidu valmistamise ajal kui ka hiljem toidu ja jookide serveerimisel.

Väliköök peab vastu pidama kõigele, mis aasta jooksul taevast alla sajab, seega on oluline investeerida õigetesse materjalidesse ja ilmastikukindlatesse seadmetesse. Võimalusel tasub köök planeerida varjulisse, katusealusesse kohta, kuna see aitab mööblit ja tehnikat paremini ilmastikunähtuste eest kaitsta.

Miks valida oma välikööki pitsaahi?

Pitsa on kahtlemata maailma üks populaarsemaid toite, mis rõõmustab nii lapsi kui ka pakub maitseelamusi juba kogenud toidugurmaanidele. Kodus pitsa valmistamine on tore ühine tegevus, millesse saad kaasata nii lapsed kui külalised ja igaüks saab valida oma pitsa peale endale maitsvad lisandid. Tavalises praeahjus on täiesti võimalik pitsat teha, kuid kõige autentsema tulemuse saab puuküttel pitsaahjus. Tubaste tingimuste jaoks on saadaval gaasiküttel pitsaahjud, ent traditsiooniline puuküttel ahi annab paljude jaoks selle “õige” pitsa valmistamise kogemuse.

Hea ja kvaliteetne pitsaahi ei ole vaid pitsa valmistamiseks. Seal saad edukalt küpsetada itaaliapäraseid lameleibasid nagu ciabatta või focaccia, samuti sobib see muud tüüpi leibade, kala, juurviljade jms valmistamiseks. Puuküttel ahju kasutamine avab sulle mitmed uued võimalused katsetada retsepte, mida tavalises elektriahjus teha ei saa. Pitsaahju võlu seisneb selles, et see lubab väga kõrget küpsetamistemperatuuri, mida õige napolipärase pitsa saamiseks on vaja, ent see hoiab ka suurepäraselt soojust. Sa saad sõna otseses mõttes ühe soojaga küpsetada seal nii pitsa, kala kui ka juurviljad. 

Miks eelistada just Alfa pitsaahju?

Itaaliast pärit Alfa on keskendunud nii koduste, kui ka profikasutusse mõeldud pitsaahjude valmistamisele. Nende tugevuseks on kauni disaini ja suurepäraste tehniliste omaduste ühendamine lihtsalt kasutatavaks mobiilseks pitsaahjuks. Üks viimaste aastate olulisemad innovatsioone on Alfal olnud Forninox tehnoloogia arendamine. Selle tehnoloogiaga ahjude kuppel on seestpoolt kaetud mitme roostevaba terase kihiga. Selle tulemusena soojeneb ahi kiiremini ja jõuab  temperatuurini 450 °C vaid mõne minutiga. Tänu sellele on soovitud temperatuurini jõudmiseks vaja põletada vähem puitu. Tavalisel tellisahjul läheb nii kõrge temperatuurini jõudmiseks kaks kuni kolm tundi, mis teeb väikeste koguste küpsetamise seal ebapraktiliseks. Alfa ahjus toidu valmistamiseks ei pea sa võtma tervet päeva.

Alfa pöörab palju tähelepanu disainile ja kasutatud materjalidele. Tänu sellele on nende ahjud pika elueaga ning hea hinna ja kvaliteedi suhtega. Korralik pitsaahi on pikaajaline investeering, mis regulaarse hooldamisega kestab aastakümneid. Roostevabast terasest ahi on vastupidav, ilmastikukindel ja lisaks on seda kerge puhastada.

Olenevalt väliköögi suurusest tuleb leida sobivate mõõtudega pitsaahi. Õnneks leiab Alfa tootevalikust nii kompaktsed ja kerged linnakodu rõdule sobivad gaasiküttel ahjud, kui ka suured puuküttel ahjud, mis võimaldavad mitu pitsat korraga küpsetada.

Puuküttel ahjude puhul ei ole disain ainult esteetiliselt oluline, vaid see on kriitilise tähtsusega soojusmahtuvuse tagamisel, mis omakorda mõjutab nende küpsetamisomadusi. Alfa terasest ahjud viivad sinu väliköögis kokku Itaalia kokakunsti traditsioonid ja tipptasemel tehnoloogia.

Homeyard

2008. aastal asutatud Homeyard OÜ on Thermacell, Mosquito Magnet, Vorwerk Kobold, ALFA forni ja paljude teiste toodete maaletooja. Kõiki tooteid on võimalik osta edasimüüjatelt või www.homeyard.ee e-poest.

Copy
Tagasi üles