Kauaoodatud tiitel kõditab sõirameistrite eneseuhkust

Tiit Efert
Copy
Mitmekordne Seto Kuningriigi sõirameister Inara Luigas teadis südames, et kunagi sõira geograafilise piirkonna tähis tuleb.
Mitmekordne Seto Kuningriigi sõirameister Inara Luigas teadis südames, et kunagi sõira geograafilise piirkonna tähis tuleb. Foto: Tiit Efert

Euroopa Komisjoni kinnitus, et õiget sõira võib valmistada vaid geograafiliselt õiges piirkonnas ja kohalikust toorainest, pani sõiravalmistajate südamed rõkkama.

Mitmekordne Seto Kuningriigi sõirameister Inara Luigas tunnistas, et teadis südames, et kunagi selline otsus tuleb. Kuigi see ei tulnud sugugi lihtsalt. Mitme aasta vältel esitati taotlusi ja need lükati tagasi. Lõpuks täpsustati nii piirkonda kui ka sõira valmistamise tehnoloogiat ja see veenis otsustajaid.

Sõir on Luigase sõnul piirkondlik toit, mida on põlvkonniti Setu- ja Võrumaal valmistatud. Selle valmistamise tehnoloogia vajas kinnitust, kuigi igas talus valmistati seda isemoodi ja igal perenaisel olid omad nipid. „Põhiline on see, et toorpiimast valmistati toorjuustu,” sõnas Luigas. Tooraine peab pärinema sealsest piirkonnast, mis ei välista ka suurfarmide piimatoodangut, sest kahjuks jääb ühelehmapidajatest talunikke järjest vähemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles