Mobiilimastialune maatükk tagab omanikule kestva sissetuleku

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Valdav osa tuhatkonnast Eestis kõrguvast mastist on mobiilsideoperaatorite endi maa peal. Live Nature on omandanud 65 mastialust kinnistut, paar-kolmsada on eraomanike käes.
Valdav osa tuhatkonnast Eestis kõrguvast mastist on mobiilsideoperaatorite endi maa peal. Live Nature on omandanud 65 mastialust kinnistut, paar-kolmsada on eraomanike käes. Foto: Ain Protsin

Kuigi sidemastialust maad õnnestub soetada järjest harvemini, läks osaühingul Live Nature kümmekonna aastaga korda hankida 65 maatükki, mille hoonestusõiguse tasu kindlustab firmale stabiilse rahavoo.

Mobiilsidemastide aluse maa kokkuostmisega 2009. aastal alustanud perefirma OÜ Live Nature, mille juhatusse kuuluvad isa ja poeg Raivo ja Reio Vare, on tänaseks esimeste maatükkide ostmiseks kulutatud raha tagasi teeninud ja tegevjuht Reio Vare võib firma käekäiku iseloomustades kinnitada: „Kiitma ei hakka, aga laita ka ei saa.”

Tõsi, viimasel paaril aastal ostetud pikaajalise hoonestusõigusega maatükkide seas mobiilimastide alust maad enam pole, küll aga on portfelli lisandunud ühe tööstushoone alune maa, Ida-Virumaal kaevandusraudteede alust maad, tankla alla jääv maatükk, lisaks paarsada hektarit põllumaad. Ettevõtete maad, mis on koormatud pikaajalise tasulise hoonestusõigusega. Majanduslikult ollakse sealmaal, et kolmveerandi ulatuses on kogu tegevuse jooksul maade soetamiseks tehtud investeeringud tasa teenitud.

Makstakse ette tulevikutulu arvelt

Kui põllumaa on kaetud enamasti kasutusvalduse lepingutega, siis mastialustel maadel on mobiilioperaator sõlminud maaomanikuga keskmiselt 30 aasta pikkuse hoonestusõiguse lepingu. Nii maksab rajatise omanik maaomanikule regulaarselt hoonestusõiguse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles