Küülikufarmist saab nii villa, nahka kui liha

Merly Raudla
Copy
Alani talu küülikud elavad puuridega laudas, et rebased ega võõrad koerad neile ligi ei pääseks.
Alani talu küülikud elavad puuridega laudas, et rebased ega võõrad koerad neile ligi ei pääseks. Foto: Merly Raudla

Elva vallas Valguta külas Alani talus lihaküülikuid kasvatav Janika Roops nimetab pikkkõrvadega tegelemist hobiks. Tema kasvandusest saab nii liha, nahku, villa, lõnga kui ka käsitööd.

Esimesed segaverelised tutt­sabad saabusid Alani tallu 2007. aastal. „Talupidamine oli olemas ja mõtlesin, et võiks mõned loomad olla, kellest jõud üle käib. Alguses võtsin ristandid,” selgitas Janika Roops. Pärast Eesti Karusloomakasvatajate Aretusühinguga liitumist sai ta juurde palju teadmisi ning tellis Taanist puhtatõulised küülikud. 2010. aastal käis Roops oma küülikutega esimest korda näitusel ja juba aasta pärast seda võitis parima farmi tiitli. „Siiamaani olen seda enda käes hoidnud,” nentis ta.

Praeguseks on Roopsi põhikarjas paarkümmend küülikut viiest tõust. Vahvate kõrvatuttidega pikakarvalised ja imepehmed angoorad. Sametit meenutava karvaga temperamentsemad rex-küülikud. Sündides süsimustad ja kasvades hõbedaseks muunduvad kuni kuuekilosed hõbeküülikud. Värvuselt Siiami kassi meenutavad tumedate käppade, kõrvade, nina ja saba, kuid valge kerega Kalifornia küülikud ja sinakashallid Viini sinised küülikud.

Nendelt küülikutelt saab liha ja karusnahka.

Murdjate eest laudas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles