Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Kui kask veel ei ilasta, sobib mahl säilitamiseks

Copy
Tauno Laasik näitab kases auku, kust ta eelmisel aastal mahla kogus.
Tauno Laasik näitab kases auku, kust ta eelmisel aastal mahla kogus. Foto: Tiit Efert

Peipsi ääres tegutsev toiduentusiast Tauno Laasik võtab loodusandidest niipalju, kui kätte saab. Kevadel avavad saagihooaja puude mahlad.

Vaher alustab mahla andmist mõni nädal varem kui kask. Varnja lähistel elaval Taunol on koduhoovis või lähedal mõlemad puud. Vahtramahla kogumist alustas ta mitu nädalat tagasi. Ta andis värsket saaki maitsta. Tegemist on tõeliselt magusa ja äärmiselt kasuliku joogiga. Lähtudes kohaliku joogi ja toidu tarbimise tsüklilisusest on vahtramahla ülesanne puhastada organism kõigest, mis talvel sinna kogunenud, ning anda uus energialaks. „Oi kui hästi toimib. Kogu jama, mis sai talve jooksul sisse söödud, läheb välja,” kinnitas Tauno.

Ideaalne jaanipäevajook

Aga kui vaher hakkab kevadist mahlaandmist nüüd aprilli alguses lõpetama, alustab kask.

Kui kaua kask mahla annab, sõltub ilmast.

Tagasi üles