Riigikontroll: Eesti veab jäätmeid sisse, kuigi oma jäätmete matmine suureneb

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Riigikontrolli andmetel on Irus hiljuti põletatud 68 000 tonni sisseveetud jäätmeid aastas.
Riigikontrolli andmetel on Irus hiljuti põletatud 68 000 tonni sisseveetud jäätmeid aastas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigikontroll tuvastas, et viimasel viiel aastal on toimunud hoogne segaolmejäätmete sissevedu, kuigi ilmneb, et me ei suuda endalgi tekkivate jäätmetega hakkama saada.

Riigikontroll leiab, et pole sugugi õige vedada Eestisse jäätmeid olukorras, kui meil segaolmejäätmete ladestamine prügilasse aina suureneb, kuigi juba aastaid peaks kehtima jäätmete üha laialdasema sorteerimise ja taaskasutusse saatmise põhimõte.

Kui Enefit Greeni juhatuse liige Veiko Räim ütles, et Iru SEJ põletab aastas keskmiselt 200 000 tonni jäätmeid, neist umbes 15% (ehk ca 30 000 tonni) tuuakse sisse piiri tagant, siis Riigikontrolli andmetel on Irus hiljuti põletatud koguni 68 000 tonni sisseveetud jäätmeid aastas.

Samas olid Keskkonnaministeerium ja Keskkonnaamet juba 2015. aastal seisukohal, et Eestis ei ole piisavalt võimalusi jäätmeid taaskasutada ja nende sissevedu toob kaasa siin tekkivate jäätmete prügilasse ladestamise kasvu.

Nii on ka läinud – statistika näitab, et kui 2015. aastal jõudis meil prügilatesse 120 000 tonni segaolmejäätmeid, siis 2019. aastal juba 185 000 tonni ehk 65 000 tonni rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles