Miks Eesti piimatootja piima eest nii vähe raha saab?

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Maaelukomisjon ja piimandussektor leiavad, et piima hind peab tõusma
Maaelukomisjon ja piimandussektor leiavad, et piima hind peab tõusma Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tarbija ei pea oma rahakotist kaugemale mõtlema, sest mida odavam on piim poes, seda parem. Karjakasvataja aga alustas aastat tõdemusega, et toorme omahind ületab jätkuvalt varumishinda.

Jaanuaris oli Euroopa Liidus tonni toorpiima keskmine varumishind 349,6 eurot. Eestis osteti tooret 53 eurot odavamalt ehk käibemaksu ja transpordikulu lisamata Statistikaameti andmetel 296,60 euroga tonn.

„Toota tasuks sellise hinnaga, mille puhul jääb ka omale midagi, aga praegu on nii, et hind, mida saame, ei kata meie kulusid, seega on väga tarvilikud lisatoetused, et üldse ellu jääda,” nentis OÜ Kaisma tegevjuht Ly Kivikas.

Pärnumaal kasvatab OÜ Kaisma ligemale 500pealist holsteini tõugu piimakarja, kelle keskmine aastatoodang oli mullu 11 960 kilo lehma kohta.

Väikeettevõttena on OÜ Kaisma liige Eestimaa Piimatootjate Ühistus, mis teiste ühistutega on piimatootjaid koondava TÜ EPIKO liige. Riski jagamiseks müüb ühistu piima erinevatele ostjatele, aga ka Leetu ja Lätti, sest Eesti tööstused ei suuda kogu siin toodetavat piima töödelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles