Kevad on parim aeg mutitõrjeks (1)

Copy
Mutid talveund ei maga ja lume sulades avastavad paljud aiapidajad, et nende muruplats on täis mullahunnikuid.
Mutid talveund ei maga ja lume sulades avastavad paljud aiapidajad, et nende muruplats on täis mullahunnikuid. Foto: Shutterstock

Aedu, kultuurmaastikke, heinamaid ja võsastikke armastav mutt küll kobestab mulda ja hävitab aiapidaja jaoks tülikaid kahjurputukaid, traatusse, sipelgaid ja nälkjaid, aga enamasti peetakse teda ikkagi pahandusetegijaks.

Selle, et mutt sööb suure isuga kasulikke vihmausse, võiks talle ju andekski anda, sest vihmausse on suurusjärgu võrra rohkem, kui mutt neid nahka panna suudab. Aga asjaolu, et mutt hooldatud murualad oma mullahunnikutega ära rikub või peenrad segamini keerab, on enamiku aiapidajate hinnangul juba tõsine kuritegu.

Kui olete otsustanud muttidega võitlusse asuda, alustage kevadel, sest siis on muttidel jooksuaeg ja enne paljunemist on neist tõhusam lahti saada, soovitas muttide hävitusteenust pakkuva osaühingu Insecto juht Annely Jaksen.

Aastas korra, enamasti just mais toob emane mutt ilmale kolm kuni kaheksa poega, kes aasta pärast omakorda suguküpseks saavad. Samuti alustavad mutid mais-juunis juba uute käikude ja tunnelisüsteemide kaevamist.

„Meie alustame mutitõrjetöödega kohe, kui öökülmad on möödas ja maa tahenenud, et neid hävitav gaas saaks maa all levida. Tellimusi juba on,” sõnas Jaksen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles