Nõid püüab musta pässiku pöörisega haigusi kergendada

Tiit Efert
Copy
Metsküla Kalju on pässikut korjanud seitse aastat.
Metsküla Kalju on pässikut korjanud seitse aastat. Foto: Tiit Efert

Karmi lapsepõlvega ja hilisemas elus raskeid katsumusi ületanud Metsküla Kalju on leidnud endas õnne ja rahu. Seda annab ta teistele tagasi, valmistades musta pässiku Pöörist ja jagades elutarkusi.

Nõid Metsküla Kalju, nagu ta ennast kutsub, elab Tallinna lähistel Saue vallas, paigas, kus lähima elumajani on kilomeeter. Samas pole ümbruses põlislaasi. Kuid ka siin mütates on ta leidnud müstilisi paiku. Üks neist on nõiapuu, mille juures saab hõbedat ohverdada. Teel sinna, üle lumiste väljade ja kevadiselt vett täis kraavide, saime rääkida Kalju elust ja nõiaks saamisest.

Kalju perel oli Siberi haski Susi, kel oli vähkkasvaja ja kõht liigvett täis. Veterinaar ütles, et ta ei ela öödki üle. Kalju aga ei kaotanud lootust ja hakkas talle vanarahva tarkuse järgi soolamähist tegema, et vett välja ajada.

Mis veel müstilisem ja Kalju jutu järgi talle endalegi sõnulseletamatu – ta tegi koerale energeetilise lõikuse. Võttis põleva küünla, veeklaasi ja noa ning lõikas vaimusilmas meetri kauguselt looma küljest kasvaja ära. See oli protseduur, mis võttis Kaljult palju energiat. „Ma ei tea, kas see aitas, aga peale seda oli Susi nagu kutsikas,” kirjeldas Kalju.

Kahjuks läks Susi aga paar kuud hiljem teise koeraga kisklema ja sai surmavalt viga. Kuid ka siin on oma lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles