Kolemajad kustuvad pildilt KredExi toetusega

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tihemetsa sovhoostehnikumi õpilastele 1968. aastal ehitatud käest lastud ohtlikud ja inetud ühiselamud ostis Saarde vallavalitsus pealinlasest eraomanikult ja valmistub KredExilt lammutustoetust taotlema.
Tihemetsa sovhoostehnikumi õpilastele 1968. aastal ehitatud käest lastud ohtlikud ja inetud ühiselamud ostis Saarde vallavalitsus pealinlasest eraomanikult ja valmistub KredExilt lammutustoetust taotlema. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärandina nõukogude ajast on omavalitsuste ja ettevõtete kaelas rahvasuus tondilossid, mis riivavad silma ning on ohtlikud seikluste otsijatele. Näiteks kukkus endise Pärnu masinatehase hoones kolmandalt korruselt alla teismeline nooruk ja sai raskelt vigastada. Kõnealune hoone on kiviklibuks jahvatatud, plats puhas.

Kuigi riik paneb sihtasutuse KredEx kaudu kasutute hoonete lammutamisele rahaõla alla, on kohalikul võimul toetuse taotlemisest keerukam tee käia kinnisvara käest lasknud omanikega.

Suurim takistus omandisuhted

Lääne-Virumaal Tapa vallas jätkub Nõukogude sõjaväelinnaku rajatiste kõrval probleemset pärandvara, kuid kasutuseta ja ohtlikke ehitisi on nii-öelda pildilt kustutatud mitmes külas. Tapa vallavalitsuse ettevõtlusspetsialist Marko Teiva andis neist põhjaliku ülevaate tõdemusega, et elukondlike hoonetega (kortermajad, elamud) pole suuri probleeme. Hajaasustuse murena nimetas ta tühje korterelamuid farmide läheduses, suurima murena aga tarbetuid põllumajandushooneid.

Hea näide on omaaegse Põdrangu sovhoosi keskuses Sääse alevikus viiekorruselise 60 korteriga maja ja teeninduskompleksi lammutamine ning asemele rajatud haljasala ja kelgumägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles