Teadlaste töö jõuab järjest enam talutootjani

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Andre Juustufarmi perenaine Erika Pääbus koos Mummukestega, nagu nad lehmi kutsuvad. Nende juustude fännidel on võimalik osta digi-Mummukesi ja luua omale digikari.
Andre Juustufarmi perenaine Erika Pääbus koos Mummukestega, nagu nad lehmi kutsuvad. Nende juustude fännidel on võimalik osta digi-Mummukesi ja luua omale digikari. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Andre Farm sai mullu valmis tervisele kasuliku juustuga, mille sisse on pandud Eesti teadlaste avastatud ME-3 bakter. Teadlaste töö jõudmisega ka teistesse talutootmistesse ja toiduainetööstusesse püütakse toitu tagasi panna seda mitmekesisust, mis seal kunagi oli.

„Tervisetooted on tulevik,” põhjendas Andre Farmi perenaine Erika Pääbus, miks nad ütlesid 2019. aastal Tartu Ülikoolile oma jah-sõna, mille tulemusena sündis juust Andre Salute.

„Meie katsetasime, nemad tegid analüüse,” said nad lõpliku juustu kohta küsida tarbijatelt tagasisidet mullu oma sünnipäeval, 20. augustil.

Nimelt nõudis bakteri lisamine ettevõttelt omajagu nuputamist, sest tervisele hea bakter kippus juustu maitset vähendama. „ME-3 n-ö tõmbab maha maitse, mida juustubakter annab.” Kuid hea lahendus pärast katsetusi siiski leiti.

Lactobacillus fermentum ME-3 on antioksüdantse ja -bakteriaalse toimega ning metaboolset sündroomi alla suruv probiootikum. Lihtsustades: hea seedimisele, langetab kolesterooli veres ja kaitseb veresooni lubjastumise vastu.

„Kiire elutempo tõttu pole teadlik toitumine alati lihtne ja funktsionaalsed toidud on hea võimalus tervisele head teha,” sõnas Pääbus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles