Iga eestlase kohta istutatakse tänavu poolsada metsaistikut

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
RMK suurim metsataimede ettekasvataja on Marana taimla, mis annab kolmandiku vajalikust kogusest ehk ligemale kaheksa miljonit männi-, kuuse- ja kasetaime.
RMK suurim metsataimede ettekasvataja on Marana taimla, mis annab kolmandiku vajalikust kogusest ehk ligemale kaheksa miljonit männi-, kuuse- ja kasetaime. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Samamoodi nagu rohetavad taliviljaorased põldudel, löövad rohetama istikud Kilingi-Nõmme külje all RMK Marana taimla kasvuhoonetes. Männi- ja kuuselaste elutee algab kevadkuus külviliinil, kus masin poetab seemne turbaga täidetud kassetti ehk pisipotti, mis 81 kaupa raamidele paigutatuna sõidavad 11 kasvuhoonesse ja jäävad sinna mai keskpaigani, mil kuppelmajades tehakse ruumi uuele tööringile.

„Meie jaoks on kevad juba saabunud,” ütles RMK Marana taimla tööjuht Aive Vahter.

Märtsi viimasel nädalal algab esimeste tellimuste teelesaatmine, selleks ajaks on taimla külmhoonest välja toodud taimekastid, mis sõidavad üle mere Saare- ja Hiiumaale, kus mandriga võrreldes on ilm soojem. Kuni neljakraadises külmas talvitunud taimed peavad paar nädalat sulama enne metsa istutamist.

Riigimetsa uuendamise istikuid kasvatab kaheksa taimlat, neist suurim ongi Marana, mis annab kolmandiku vajalikust kogusest ehk ligemale kaheksa miljonit männi-, kuuse- ja kasetaime.

RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väädi jutu järgi istutatakse riigimetsa sel aastal 24 miljonit taime, mis on läbi aegade suurim kogus. Enim ehk 11 miljonit on mändi ja 10,3 miljonit kuuske.

Suurim töötanner ootab istutajaid Ida- ja Lääne-Virumaal, Pärnu- ja Harjumaal, kus on ülejäänud maakondadega võrreldes riigimetsa rohkem.

Toomas Väädi (pildil) mainis, et RMK teeb metsakasvatuslikest töödest kolmandiku oma raietöölistega ning kaks kolmandikku tellitud teenusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles