Ukraina töölistel on üha raskem üle piiri saada (9)

Silvi Lukjanov
Copy
Maasikakasvataja Paavo Otsuse sõnul pole alust kartusel, et maasikaid korjama tulnud ukrainlased tahavadki siia jääda. „Nad tulevad siia eesmärgiga teenida raha ja minna koju tagasi,” kinnitas ta.
Maasikakasvataja Paavo Otsuse sõnul pole alust kartusel, et maasikaid korjama tulnud ukrainlased tahavadki siia jääda. „Nad tulevad siia eesmärgiga teenida raha ja minna koju tagasi,” kinnitas ta. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Järvamaal Sargvere osaühingus piima tootev Toomas Uusmaa hingab praegu kergendatult, sest ukrainlased on kohal. Kuuest kahel viimasel käis ta just viisasid taotlemas ja usub, et saab need, sest tegemist on korduvtaotlusega.

Kolmas aasta töötavad tema farmides ukrainlased ja mõnedki on üheksakuuse töötamise ja kolmekuuse puhkuse järel kodumaal tema juures tagasi tööl juba mitmendat korda. Uusmaa tunnistab, et nii-öelda sõbraliku Ukrainata ei veaks ta kuidagi välja. Nii-öelda seetõttu, et ukrainlaste Eestisse saamine on keeruline. Nüüd just Ukraina poole pealt ja paistab aina raskemaks minevat.

Üheksa kuu asemel vähemalt aasta

Nii teebki Uusmaale peavalu vajadus planeerida tööd üheksakuulise hooaja kaupa. „Muidugi oleks lihtsam, kui ukrainlased saaksid korraga tööl olla pikemat aega. Vähem oleks nii neil reisimisega kui ka minul uue inimese väljaõppe muret,” selgitas ta.

Ka elamispinnaga oleks hoolt vähem, sest ideaalse ühetoalise asemel tuleb võõrtöölistel elamispinda jagada teistega neljatoalises korteris. „Siis vaata, kuidas nad saavad koos elatud. Kuid on, nagu on. Põllumees peab kohanema kõigega ja siiamaani olen kuidagi hakkama saanud,” lausus ta. Praegu on tal ukrainlastega tööjõuvajadus kaetud.

Toomas Uusmaad häirib üldsuse suhtumine, justkui oleksid ukrainlased talle lihtne ja odav tööjõud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles