Näpunäiteid: mida jälgida põllumajandustehnika kindlustamisel

maaelu.postimees.ee
Copy
Ühel suvekuul suudeti terve Eesti peale kokku varastada ligi 100 000 euro eest GPS-seadmeid.
Ühel suvekuul suudeti terve Eesti peale kokku varastada ligi 100 000 euro eest GPS-seadmeid. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kevade peatse saabumisega hakkavad aktiivsemalt põldudel ringi liikuma ka traktorid ja muu põllutöötehnika, mis on tihti kallimad kui paljud luksusautod. Mida tuleks silmas pidada sellise tehnika kindlustamisel, mille pealtnäha lihtsa kahju puhul võivad summad ulatuda kümnetesse tuhandetesse?

Eesti suurima põllutöötehnika kindlustaja Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt selgitab, et kuigi tavapärasemad põllutöötehnika kindlustusjuhtumid on seotud erinevatele takistustele (kivid, postid, piirded jms) otsasõitmistega, siis hinnalise tehnika tõttu on ka sellistel juhtumitel päris kallid tagajärjed.

„Näiteks kombaini ette sattuva kivi puhul on olnud tavaline, et remonditasu on 15 000 euro juures,“ märkis Kivirüüt.

Tavainimesele võib tulla üllatusena, kui kalliks võib kujuneda traktori või näiteks virtsapritsi kraavi või lihtsalt külili paiskumine.

„Tavainimesele võib tulla üllatusena, kui kalliks võib kujuneda traktori või näiteks virtsapritsi kraavi või lihtsalt külili paiskumine. Kahjuks on neid juhtumeid uskumatult palju. Möödunud aasta suurimaks selliseks kahjuks oli juhtum, kus haagiskogur vajus kitsal teel liiga teeserva ja paiskus kummuli. Kahjud olid üle 80 000 euro,“ lausus Kivirüüt.

Lisaks on ettevõtte statistika järgi põllutöötehnika suuremate kahjude taga ka tulekahjud, vargused ning koorma (heinapallid, palgid jms) masinate peale kukkumised.

Kuna kevad on tulemas ja põllumehed taas aktiivsemalt tegutsemas, siis jagab Kivirüüt mõned kasulikud näpunäited, mida kindlustuslepingu sõlmimisel silmas pidada:

  1. Klaasikindlustus. Klaasidega masinal sõlmi leping koos klaasikindlustusega. Salongiklaaside vahetamise või remondi kulud hüvitatakse omavastutust rakendamata. Eritehnikal võivad klaasikahjud samuti üpris suureks osutuda, näiteks möödunud suvel oli Salval mitmeid juhtumeid, kus ainuüksi klaasikahjud ulatusid üle 2000 euro.
  2. Uhiuuel masinal pikenda tehase garantiid sisemiste rikete lisakaitsega. Sisemiste rikete kindlustuskaitse annab seadmele tehase garantiiga sarnase kaitse, kuid mitte 12 või 24 kuuks vaid lausa kuni 60 kuuks. Sisemiste rikete kaitse ostmise eeldus on, et leping sõlmitakse koheselt peale seadme soetamist.
  3. Veendu, et osalise kahju korral ei arvestataks amortisatsiooni uutelt varuosadelt. Kui oled sõlminud kindlustuslepingu, mis annab lubaduse, et varuosadelt amortisatsiooni ei arvestata siis võid olla kindel, et osalise kahju korral jääb sinu osaks ainult omavastutuse maksmine. Kui kindlustusleping lubab kindlustusseltsil uuelt varuosalt arvestada maha kahju saanud detaili amortisatsiooni suuruse, siis tuleb lisaks omavastutusele tasuda ka amortisatsiooni osa, mis võib näiteks 5 aastat vanal seadmel olla 50% detaili hinnast.
  4. Asendusmasina päevarahakaitse. Purunenud tehnika puhul tuleb meeles pidada, et lisaks remondikahjule tuleneb kahju otseselt ka sellest, et vajalik töö jääb tegemata. Ja põllutööde puhul on aeg alati kallis. Seega tasuks kaaluda ka päevarahakaitse lepingusse lisamist. See tähendab, et kindlustus maksab remondi tõttu seisva tehnika eest rahalist hüvitist 150 € päevas. Vajadusel saab selle eest näiteks asendustehnikat rentida või vajalikku tööd sisse osta.
  5. Varguse kaitse. Igal suvel hoiatab politsei varaste eest, kes on sihikule võtnud just põllutöötehnika GPS seadmed. Tihti ulatuvad selliste varguste kahjud kuni 15 000 euroni ning samuti segab vargus ka planeeritud töö tegemist. Ühel suvekuul suudeti terve Eesti peale kokku varastada ligi 100 000 euro eest selliseid seadmeid.
    Kuna GPS seadmed kuuluvad üldjuhul masina lisavarustuse hulka ja on automaatselt koos masinaga kindlustatud, siis Salvas kuuluvad sellised kahjud hüvitamisele. Muidugi peaksid traktorite ja kombainide omanikud ka ise olema veidi hoolsamad ja võtma selle mõne lisaminuti, et oma seadmete turvalisus tagada. Võimalusel tasuks masinalt eemaldada GPS seadmed ja antennid ning põllutöömasin parkida turvalisse, valvega varustatud kohta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles