Suur galerii: Eesti peredes peetakse väga erinevaid lemmikuid

maaelu.postimees.ee
Copy
Habeagaam
Habeagaam Foto: Maria Jesse

Paljudel meist on kodus lemmikloom ja kui seda sõna mainida, mõtleme tavaliselt kassi või koera peale. Aga eestimaalaste kodudes elab igasuguseid loomi: näiteks kääbussiile, püütoneid ja hiidtigusid.

  • Maa Elu toimetus ootab pilte lemmikloomadest, olgu nad kassid-koerad või hoopis haruldasemad liigid. Ootame fotosid aadressile maaelu@ajaleht.ee 14. märtsini.
  • Saatjate vahel loosime välja auhinnad.

Toredaid ja armsaid lemmikuid on eestimaalaste peredes palju. Vaata lähemalt galeriist meile laekunud ülesvõtteid ja loe ka galerii all olevaid lugusid, mis pererahvas koos lemmiku fotoga teele on pannud.

 

Krutskeid täis kasspoiss

Caesar on krutskeid täis suvel 4-astaseks saav kassipoiss. “Tegijal juhtub nagu öeldakse ja Caesaril ka juhtub – jääb lillepott ette või hakkliha läheb juhuslikult „rändama“,” kirjutas Angelika Linder.

Kui köögis on toimetamist hakkliha, kana või maksaga, on Caesar kohe kohal. “Kui ta enne magas, siis sel hetkel on ta üleval ja ootab omale parimaid palu.”

Veel armastab ta vees sulistada. “Kui vannitoa uks on lahti unustatud, siis pole ime, kui märgade käppadega Caesar tuppa ilmub ja hiljem käppasid sooja ahju vastu soojendab,” lisas Angelika.

Kindlasti peab Caesar alati kohal olema, kui on kapi kokkupanek, mängitakse lauamängu või keegi parajasti õpib. “Õhtuti poeb kaissu ja laseb oma „traktorimootori” valla,” kirjeldas ta.

Caesar
Caesar Foto: Angelika Linder

Kilpkonnad tukuvad teineteise kukil

Kilpkonnade nimed on Sussu ja Tuudu. "Vanust on neil päris täpselt ei oska öelda, arvame, et 40+, kuna nad meiega juba 20 aastat. Fotol on nad oma päevases puhkeasendis, millises nad tundide kaupa tukuvad," kirjutas Evelin Bötker.

Foto: Evelin Bötker

Hingeloomad on hobused

Juurika talus Lääne Virumaal on juba 17 aastat olnud lemmikuteks hingeloomadeks hobused. "Hästi hea tunne on, et hobusearmastus on lastesse edasi kandunud. Muidugi on meil ka koer ja kass lemmikuteks," kirjutas Kristel Koitve.

Juurika talu pere lemmikuteks on hobused. Fotol viieaastased Mariette ja Mõmsik.
Juurika talu pere lemmikuteks on hobused. Fotol viieaastased Mariette ja Mõmsik. Foto: Kristel Koitve

Uudishimulik Pähklike

Astrela Angela Linder jagas meiega fotosid küülikupreilist nimega Pähklike. "Ta on uudishimulik, isepäine ja hellust nõudev tegelane, kes kevadel saab juba 2-aastaseks. Jänkule meeldib sooja ilmaga jalutada ja vabalt õues uudistada. Külmade ilmadega armastab ta süles olla ning nautida minuga ümbrust," kirjutas ta.

Kalad tunnevad peremeest sammust

Priit Pent saatis meile aga foto erilistest kaladest, värvilistest Jaapani koidest, keda tema sõnul nii mõneski tiigis või veesilmas Eestis juba leidub. "Nende kalade värvidel ja värvi kombinatsioonidel on omad kindlad jaapanikeelsed nimed ja tähendused. Nad on väga sõbralikud ja ei peida ennast, on kogu aja nähtaval, tunnevad oma peremehe isegi sammudest ära," kirjutas ta.

Mida suurem kala, seda efektsem. Selle liigi sugukalad on tema sõnul väga kallid, olenevalt veel nende suurusest võib hind tõusta mitmete tuhandeteni. "Sooviks nendele kaladele head olemist ja silmarõõmu Eestimaal," kirjutas ta.

Foto: Priit Pent

 

Mõmmi, Tiiger ja lambad

Kristi Ilves saatis meile mitu fotot oma pere lemmikutest. "Meie peres elab Berni alpi karjakoer Mõmmi. Mõmmi on 70 kg siirast rõõmu ja heasüdamlikkust. Isegi jalanõudele ei tee ta viga, aga kui need on ahvatlevalt trepile jäetud, siis ta teisaldab need sealt murule," kirjutas ta.

Pildil on Mõmmi õnnelik perenaise kalossiga.
Pildil on Mõmmi õnnelik perenaise kalossiga. Foto: Kristi Ilves

"Kass Tiiger on täpselt nii karvane ja ülbe, nagu üks õige kass olema peab. Imetleme kogu perega juba 7 aastat iga päev tema imetabaseid magamispoose, mida on tuhandeid. Tiiger on ka väga suur lauamänguhuviline. Kui hakkame mängima lauamängu või kaarte, peab ta alati lebama keset mängulauda," kirjeldas Kristi oma pere kassi.

Kass Tiiger
Kass Tiiger Foto: Kristi Ilves

Nende pere lemmikuteks on ka kolm lammast: Mustu, Mammi ja Tüdruksõber. "Mustu on peaaegu valge lammas, kes tallena oli peaaegu must. Mammi on tema ema, Mammi väärikas vanus ei sega teda koos noortega kepsutamast. Tüdruksõber on väga sõbralik noor koerlammas, kes käitub sama usaldavalt ja sõbralikult nagu koer," täpsustas Kristi.

Üle kõige meeldivad neile kolmele augud, lohud ja kraavid, mis karjamaal on. "Imetore on nende sees ja ümber joosta, üksteist puksida ja auku lükata," kirjeldas ta.

Mustu, Mammi ja Tüdruksõber.
Mustu, Mammi ja Tüdruksõber. Foto: Kristi Ilves

"Huvitav, kas Märt Treier täna midagi ka linnugripist räägib?"

Just nii võiks küsida Peeter Sibula sõnul nende pere lemmik Jalka, kes vahel puurist plehku paneb, et siis end raadioaparaadi peal sisse seada.

"Ka meil on  aastaid tagasi laste rõõmuks koju toodud viirpapagoi, kellele sai jalgpalli auks pandud nimeks Jalka. Tema elukaaslane oli Palli, aga ta kahjuks suri ära. Nii see Jalka siis paneb vahel puurist plehku ja istub tavaliselt raadio peal ja kuulab Vikerraadiot," kirjutas Peeter Sibul.

Jalka raadiot kuulamas.
Jalka raadiot kuulamas. Foto: Peeter Sibul

Uhke valge nelik

Anne ja Riina Randmere saatsid meile foto oma neljast lemmikust. "Pilt on tehtud jaanuaris Neerutis ühe järve juures. Käime seal sageli koertega matkamas, elame Rakveres. Tavaliselt saavad retriiverid ka järves ujumas käia, seekord olid nad väga pettunud et järv oli jääs," kirjutas Anne.

Väikesed pikajuukselised apsod muidugi ujumisest huvitatud ei ole.

Pere neli lemmikud Neeruti järve juures.
Pere neli lemmikud Neeruti järve juures. Foto: Riina Randmere

Kääbussiil Patrick jõudis oma päris pereni pärast päästmist

Johanna ja Markuse lemmikloomaks on aafrika albiino kääbussiil, kelle nimeks sai Patrick. "Meile jõudis ta eelmise aasta septembri alguses tänu VTA-le ja Varjupaikade MTÜ-le. Enne uude koju jõudmist elas siilipoiss koos mitmete teiste loomadega Põhja-Tallinna ühetoalises korteris, kus peeti illegaalset kasvandust," kirjeldasid nad.

Nimelt läks VTA (selle aasta algusest PTA - toim) mullu sügisel järele ühes Põhja-Tallinna korteris hoolitsuseta jäetud koertele ja kassidele. Avanev pilt oli õõvastav ja trööstitu. Väikeses ühetoalises elamises oli põrand kaetud prahihunnikute ja väljaheidete kihiga. 

Veel viimasel hetkel märgati väikeses lemmikloomapuuris liikumist ja avastati sealt kolm aafrika kääbussiili, kellest üks kõigest paar päeva vana beebi.  

Patrick on umbes 1,5-aastane pisut arglik okaskera, kes on vaikselt harjumas mõttega, et kõik inimesed ei ole nii pahatahtlikud nagu tema eelmised "omanikud", vahendab pererahvas.

Varjupaikade MTÜ lehelt saab lugeda lugu ka Patricku ja tema korterikaaslaste leidmisest ja päästmisest.

Rotti on autasustatud julguse medaliga

Sandra Nahkuri koduloomadeks on aga kaks paharetist rotiplikat, Džuli ja Siska, kelle vanus on rottide mõttes väärikas. Nimelt on nad juba 1,5-aastased.

"Rotid on nagu väikesed koerad, kes on väga truud oma perele, teavad oma nimesid, saavad aru, kui nendega riieldakse ning on võimelised õppima väga erinevaid ja keerukaid trikke," kirjeldas neid Sandra.

Rotid peavad igapäevaselt vähemalt kaks tundi vabalt ringi jooksma, et nende tervis ja füüsiline vorm püsiksid head. "Pandeemiaaeg on rottide jaoks eriti õnnelik, sest kui emme töötab kodukontoris, võib vabaduses ringi hullata pea kogu päeva," lisas ta.

Õed Džulkin ja Siska magavad alati üksteise kaisus, puhastavad ja lakuvad üksteist. Vahel aga tekib neil riide – eriti, kui üks midagi maitsvat leiab. "Sellistel hetkedel tõusevad nad tagumistele käppadele ja algabki piiksuderohke võitlus! Pubekaeas oli neid kakluseid ikka mitu korda päevas, nüüdseks on daamid maha rahunenud ja naudivad oma seikluserohket rotielu," kirjeldas ta meeleolukalt.

Rotte seostatakse Sandra sõnul tihtilugu vaid halvaga, näiteks katkuga. "Sellegipoolest on rott ainuke loom peale koerte, kes on pälvinud julguse kuldmedali. Rott nimega Magawa aitas demineerijatel muuta ohutuks 22 jalgpalliväljaku suuruse maa-ala Kombodžas!" tõi ta näiteks.

Rotiplikad Džuli ja Siska.
Rotiplikad Džuli ja Siska. Foto: Erakogu

Hiina tiigikilpkonn

Raivo Kõiv Tartust saatis aga foto oma pere lemmikloomast, kelles on Reeve'i kilpkonn, keda tuntakse ka kui hiina tiigikilpkonnana.

Reeve'i kilpkonn ehk hiina tiigikilpkonn.
Reeve'i kilpkonn ehk hiina tiigikilpkonn. Foto: Erakogu

Lemmikuteks eksootilised hiidteod

Mare Jõgi saatis toimetusele foto oma pere kahest lemmikloomast. Nendeks on kaks aafrika hiidtigu, kes saavad kohe aastaseks. Tigudel on olemas ja juba järglased.

Tigude nimed on Nublu ja Vedru. Neile pani nimed tigude omanik, Mare lapselaps Laurete. "Sellised nimed seepärast, et Vedru venitas ennast alati hästi pikaks ja siis jälle tõmbus väikeseks. Nublu aga tuli sellest, et ta oli algul Vedrust väiksem," kirjutas Mare. Väiksematel tigudel veel nimesid pole.

Laurete sai tigude omanikuks, kui ta lõpetas lasteaia. "Õpetaja kinkis talle need teod, sest neil rühmas oli ja Lauretele meeldis nende eest hoolitseda," lisas ta.

Krässu ja Tiiger

Mariliis Uibo peres kasvab kaks armast kassi - Krässu ja Tiiger.

Krässu ja Tiiger.
Krässu ja Tiiger. Foto: Mariliis Uibo

Kaunis mõnuleja

Hille Lõhmuse saadetud foto on taas tõestuseks – kui keegi üldse teab, kuidas elust mõnu tunda ja olukorrast viimast võtta, on need kassid.

Mõnulev kass.
Mõnulev kass. Foto: Hille Lõhmus

Kanad on uudishimulikud lemmikud

"Meie pere lemmikud on hoopis toredad kanad, kes on väga sotsiaalsed ja uudishimulikud ning suured pere sõbrad," kirjutas foto saatnud Elin Kiin. Foto tehtud suvisemal ajal kodu köögiaknast.

Lemmikloomaks võivad olla ka kanad.
Lemmikloomaks võivad olla ka kanad. Foto: Erakogu

Pere lemmik nurrumootor

Velli saatis toimetusele foto oma pere kallist loomakesest. Pere lemmiku nimi on Meili.

Foto: Erakogu

Gallil on uhke samm

Urve Korjula saatis meile oma lemmikust Gallist kaks fotot. Ühel on näha, kuidas pere lemmik uhkelt puuriida najal poseerib. "Näete, millise puuriida me papsiga ladusime!" kirjutas Urve fotole saateks.

Teise pildi kohta lisab ta humoorikalt: "Minul, Gallil, on ilus uhke samm, aga mu vari meenutab õieli kaelaga kana."

Suure koera sees on peidus kutsikas

Viivi Palla Tartust saatis meile foto berni alpi karjakoer Emmast. Emma oli suvel 6-kuune ja tema suure kere sees on peidus endiselt väike kutsikas. "See tekitab jalutamisel segadust – suur koer ja elurõõmsalt keksib, armastab kogu maailma ja igat inimest," kirjeldas teda Viivi.

Emma.
Emma. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles