Telesari tõstis mahemunade nõudluse mitmekordseks (1)

Tiit Efert
Copy
Mullu kevadel kanapidamisega alustanud Tanel Tangi teekonnast jooksis äsja telesaade.
Mullu kevadel kanapidamisega alustanud Tanel Tangi teekonnast jooksis äsja telesaade. Foto: Tiit Efert

ETVs jaanuaris ja veebruaris laupäeva hommikuti näidatud sari «Tanel ja kanad» tõstis Saaremaa Mahemuna toodangu nõudlust mitu korda.

Sari jutustas Saaremaalt pärit Tanel Tangi lugu, kuidas ta loobus mugavast elust pealinnas, magusast tööpakkumisest kodusaarel ja asus kõigi raskuste kiuste rajama mahekanalat Salme alevikku.

Kaadrid kanade heaolust ja Taneli mure manemunadele ostjate leidmisel ilmselt veensid vaatajaid, sest olemasolevad müügikohad hakkasid saatesarja eetrisoleku ajal paremini müüma ja Tanel sai juurde uusi müügikohti. Nüüd müüb ta kõik munad niimoodi ära, et uusi müügikanaleid juurde ei võtagi.

Mahekanad on ka missioon

Maikuus loobub ta senisest 1500-pealisest karjast ja võtab asemele juba 3000 kana. Kui läinud sügisel oli ta sunnitud munaostjate puudumise tõttu algselt plaanitud kanakarja suurendamisest loobuma, siis nüüd mitte, sest nõudlust oleks rohkemgi. Kokku mahuks kanalasse isegi 5000 lindu, aga õueala jaoks ei jagu maad. «Siis peaksin ümberkaudsete maaomanikega rääkima, kas nad on nõus mulle oma maad rentima,» lausus Tang.

Ta on nõus kaaluma ka mõne vana lauda ümberehitamist kanalaks. «Loodan, et olen pankade ja MESi jaoks senise töö põhjal muutunud usaldusväärsemaks ja äkki nad näevad mahemunade tootmises ja minus rohkem potentsiaali,» ütles ta.

Mida rohkem ostetakse mahemune, seda vähem otsitakse puurikanade toodangut. 

Tangi jaoks on mahemuna tootmine lisaks elatise teenimisele ka missioon. Mida rohkem ostetakse mahemune, seda vähem otsitakse puurikanade toodangut. «Mahepidamine on looma suhtes humaansem, kanad on loodud loomu poolest liikuma ja õues siblima, näen oma silmaga, kuidas nad on õues rahulikumad ja laudas ärevamad,» kirjeldas ta.

Näitab eeskuju

Lähinädalatel peaks tulema müüki saatesarjas näidatud ja katsetatud majonees Saaremaa Mahemuna kaubamärgi alt. Tulevikus võiks see saadaval olla kõigis kaubanduskettides üle Eesti. Kuigi mahemunade tahtjaid on küllalt, teab Tang, et äris ei tohi mune hoida ühesainsas korvis. Lisaks oled ka kaubanduse jaoks atraktiivsem, kui sul on mitu toodet.

Noore alustava taluniku põhisoov telesaates oli näidata, kuidas põllumajandus Eestis toimib ja kuidas on maal elada. «Kui ükski inimene sai sellest inspiratsiooni maale kolida, olen üliõnnelik,» lisas ta. Kuigi ta tunnistas saate vältel mitmeid raskusi, siis kokkuvõttes on ta optimistlik, sest üritab võtta igast olukorrast ikka head.

Kommentaar

Marje Tõemäe, ETV peatoimetaja

Saate idee tuli meile noorte tegijate kaudu, kes pakkusid mõtte välja. Leidsime, et selles on kena dramaturgiline potentsiaal ja meile meeldis peategelase entusiasm oma unistuste poole püüelda ja selle nimel julgeid otsuseid teha. Tähtis on ka, et karakterid suudaksid oma tundeid ja mõtteid sõnastada.

Noored tegijad Elisa Aviku juhtimisel said sarja tegemisega suurepäraselt hakkama ja saime vaatajatelt palju positiivset tagasisidet. Taneli üle on samuti hea meel, soovime talle edu oma ettevõtmistes.

Tulevikuski võiks sarnaseid jälgimisprotsessil põhinevaid teleprojekte teha, aga see on tele mõistes suur luksus. Kui head ideed ja võimalused kohtuvad, siis on see võimalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles