Ilm nagu luuletusest: märtsi keskpaigas lirtsub ja lärtsub

maaelu.postimees.ee
Copy
Ilm tuleb soe ja vihmane.
Ilm tuleb soe ja vihmane. Foto: Lilli Tölp/

“6. märtsi paiku jõudis Läänemere õhuruumi maruline põhjatsüklon, mida võib pidada ka sukeldujaks. See on suurte laiuste tsüklon, mis võib liikuda kas põhja pool Skandinaaviat nt Novaja Zemlja poole, aga võtta suuna ka lõunasse või kagusse, ja sel juhul sukeldub see Euraasia mandri kohale,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma Maa Elu ilmaloos.

Nii juhtus seegi kord, tuues kaasa tormi ja intensiivse ilmamuutuse, millega kaasnesid ebatavalised keerulised teeolud. See meenutas Kameniku sõnul 23. veebruari, kui allajahtunud sademed tekitasid viimase paarikümne aasta keerulisemaid ja raskemaid liiklusolusid, aga taust oli teine.

“Paistab, et suurem külm on läbi saanud, sest ultrapolaarne/arktiline õhumass on tõrjutud Atlandi ookeani mõjul Venemaa keskoblastite ja seejärel Jäämere kohale. Meile saab osaks sulailm tuuliste ja sajuste ilmadega,” sõnas ta.

Riigi ilmateenistuse andmetel sajab nädalavahetusel (13.-14.03) aeg-ajalt tihedat lörtsi ja vihma, sisemaal tuleb vahetevahel ka lund, aga muutub seejärel taas vesiseks.

Laupäeval üks madalrõhkkond eemaldub, pühapäeval läheneb teine Eestile. Lõunakaare tuul on tugevam eelkõige laupäeval. Edelavoolus kandub üle Eesti võrdlemisi pehme õhumass. Temperatuur on suurema osa ajast 0..+4°C piires, vaid ööl vastu pühapäeva langeb kuni -1°C-ni.

Esmaspäev (15.03) kujuneb madalrõhkkonna vahetus läheduses lörtsisajuseks, päeval tuleb sekka ka vihma. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval 0..+4°C. Tuul pöördub päeva jooksul läänekaarde, Eesti lääne- ja põhjaservas põhjakaarde, aga tänastel andmetel ei tugevne.

Teisipäeval (16.03) madalrõhuvöönd nõrgeneb ja tõusva õhurõhu foonil on kohatisi sajuhooge lume ja lörtsi, päeval ka vihmana. Tuul pöördub läänekaarest loodesse ja on võrdlemisi nõrk, rannikul mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval 0..+4°C.

Kolmapäeval (17.03) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Mõnes kohas sajab kerget lund. Tuul pöördub põhjakaarde ja veidi tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, päeval -2..+2°C.

Neljapäeval (18.03) on ülekaalus kõrgrõhuala. Ilm sajuta, selgineva taeva ja nõrgeneva põhjakaare tuulega. Õhutemperatuur on öösel -3..-9, päeval -3..+2°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles