Ivari Padar: maasikakasvatajad on väga keerulises olukorras (10)

maaelu.postimees.ee
Copy
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Arvo Meeks

Riigikogu maaelukomisjon kohtus esmaspäevasel istungil maasikakasvatussektori, Eesti Aiandusliidu ja maaeluministeeriumi esindajatega. Eelolevaks hooajaks plaane tehes muretsevad kasvatajaid, et vajaliku välistööjõu kasutamiseks võib tekkida hulk takistusi. Samuti on Eestis keelustatud mitmed saagikust mõjutavad taimekaitsevahendid, mis naaberriikides lubatud.

Maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm nentis, et maasikakasvatussektor peab rinda pistma väga erinevate probleemidega, kuid nagu sektor, nii soovib ka komisjon, et sel aastal ei tekiks maasikahooajal suuri probleeme ja kõigile soovijaile jaguks Eesti maasikaid.

„Pandeemia tõttu võib võõrtööjõu liikumine olla senisest veelgi enam raskendatud,“ märkis Tamm ja avaldas lootust, et maasikakasvatajad leiavad rohkem usaldusväärseid hooajatöölisi Eestist.

„Maasikakasvatajad eelistavad tööd anda eestlastele ja paljud saavad seejuures pakkuda ka majutust. Sektorile on eesootav hooaeg kindlasti edukam, kui maasikapõldudel töötamises näevad head võimalust sissetulekut teenida need, kes on kriisis töö kaotanud.“

Sektorile on eesootav hooaeg kindlasti edukam, kui maasikapõldudel töötamises näevad head võimalust sissetulekut teenida need, kes on kriisis töö kaotanud.

Komisjoni liige Ivari Padar ütles, et maasikakasvatajad on väga keerulises olukorras. „Naaberriikides lubatud taimekaitsevahendid on siin keelatud ja alternatiive saagikuse suurendamiseks tootjatel pole,“ sõnas Padar. Ta toonitas, et tuleb jõuda selleni, et meie maasikakasvatajatel oleks naaberriikides tegutsevate tootjatega võrdne konkurents.

Maasikakasvatussektori esindajad tõid välja, et tänu erakorralisele toetusele saavad jätkata paljud ettevõtted, kes selle võimalikkuses seni kõhklesid.

Eestis tarbitavatest maasikatest on siin kasvatatud 6–7 protsenti. Maasikakasvatussektori esindajate sõnul pole praegu mitmel põhjusel võimalik kasvatada nii palju maasikaid, kui eestlased tarbida sooviksid.

Istungil arutati ennekõike taimekaitsevahendite ja hooajatöölistega seotud probleeme. Sektori esindajate sõnul ei saa Eestis kasutada hulka taimekaitsevahendeid, mis on naaberriikides lubatud. Seetõttu on saagikus väiksem ja omahind kallim ning importmaasikaga võistlemine väga keeruline. Kasvatajad arvestavad hooajale vastu minnes 30–70-protsendilise saagikaoga.

Tööjõuliikumisest rääkides toodi välja, et Eestist leitakse põllule maasikaid korjama umbes kolmandik vajaminevast tööjõust, ent välistööjõu kasutamisel on hulk takistusi: Ukraina saatkonnas võib tekkida järjekord viisade väljastamiseks ja töölised võivad kinni jääda näiteks Poola piirile.

Puudutati ka käibemaksu alandamise küsimust ning turupettusete probleemi, kus importmaasikat müüakse Eesti maasika nime all.

  • Nädala eest sai maaelukomisjon ülevaate põllumeestele eraldatavast 15,8-miljonilisest lisarahastusest, mille eesmärk on leevendada Covid-19 viirusest tingitud kahjusid.
  • Toetusrahast on maasikakasvatajatele ette nähtud 1,65 miljonit eurot. Taotlusi on plaanis vastu võtta e-PRIA kaudu 15.–22. märtsini ja toetused tuleb välja maksta selle aasta jooksul.
  • Ministeeriumi esindaja julgustas tootjaid taotlema ka põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetust.
Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles