Külamees saab naistepäevalilled maapoest

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Sillametsa talu maakelder, kus tulbid müügipäeva ootavad.
Sillametsa talu maakelder, kus tulbid müügipäeva ootavad. Foto: Riina Martinson

Pärnumaal pisikeses Pootsi külas tegutsev Sillametsa talu kasvatab juba paarkümmend aastat talviti tulpe, mis lähevad müüki ümbruskonna külapoodides, aga moodsa aja märgina ka veebitellimustena üle Eesti.

Talu perenaine Milvi Rand rääkis, et tulbisibulad panevad nad kastides mulda juba septembri lõpus, siis tõstetakse kastid keldrisse jahedasse juurduma ning jaanuari algusest hakatakse kaste jaopärast soojemasse kohta tooma. „Tänavu saime esimesed õied 20. jaanuaril,” sõnas ta.

Sooja ja valguse kätte toomine paneb taime arenema ja nii saab õieaega mitme kuu peale venitada. Kui õienupud müügipäeva arvestades liiga vara end näitama hakkavad, tõstavad nad taimekastid maakeldrisse, kus temperatuur kahe kraadi juures, ja nii jääb õite areng seisma. Kui müügipäev saabumas, tõstetakse taimed soojemasse kohta või korjevalmis õied nopitakse ära.

Sillametsa talu perenaine Milvi Rand armastab omakasvatatud tulpe kimpu sättides värvidega pillerkaaritada.
Sillametsa talu perenaine Milvi Rand armastab omakasvatatud tulpe kimpu sättides värvidega pillerkaaritada. Foto: Riina Martinson

Milvi Rand tõdes, et nende ­10 000 taimega tulbikasvatus käib suurte tegijatega võrreldes nii-öelda põlve otsas, aga see-eest saavad nad oma väiksemate koguste juures võtta riski rohkemate sortidega katsetada. Praegugi on erineva kuju ja värviga õisi 20 ringis. Perenaine armastab seda eripära ära kasutada ja müügiks minevad kimbud sätib ta tihtipeale erinevate õitega.

Eriilmeliste õitega kimbud on lillesõprade tähelepanu köitnud ja ehkki talul oma e-poodi pole, siis talu Facebooki lehe vahendusel tellitakse neid kimpe üle Eesti. Kohaletoimetamise viis lepitakse igal juhul eraldi kokku.

Talus kasvanud tulpe leiab Tõstamaalt ja teistest ümbruskonna maapoodidest müügil hooajal iga päev, aga kõige suuremad müügipäevad on ettearvatavalt sõbrapäev ja tipphetk saabub naistepäeval.

Nii vägev on, et järest enam tekib kliente, kes põhimõtteliselt eelistavad kohalikku tegijat. 

„Eks see kliendi harjutamine, et ka maapoest saab kaamose ajal lilli, isegi täitsa tavalisel argipäeval, algas meil vaikselt, aga nüüd on kliendid meid üles leidnud,” rõõmustas Rand. „Nii vägev on, et järest enam tekib kliente, kes põhimõtteliselt eelistavad kohalikku tegijat. Eks ma ise samamoodi kõigepealt vaatan, kas oma piirkonnast saaks vajamineva osta.”

Et tulbid vaasis kaua ilusad püsiksid, soovitab Rand panna lilled kindlasti võimalikult külma vette. Üle päeva tasub vaasis vett vahetada. Omaenda ja klientidelt saadud tagasiside põhjal ei oska ta kinnitada, et tulbi varrele oleks vaja vett vahetades iga kord uus lõige teha, küll aga peaks varred siis vee all puhtaks loputama. Toas tasub tulbile võimalikult jahe koht valida. Nii toimides püsivad lilled vaasis vähemalt kümme päeva ilusad, jahedas kohas isegi kuu aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles