Suurima piimatoodanguga lehmad elavad tippsportlase elu (1)

Silvi Lukjanov
Copy
Et lehm annaks head piimatoodangut, peab ta saama kvaliteetset sööki, mugavalt puhata ja tal peavad olema terved jalad.
Et lehm annaks head piimatoodangut, peab ta saama kvaliteetset sööki, mugavalt puhata ja tal peavad olema terved jalad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Suurima piimatoodanguga lehmad asuvad Raplamaa Kaiu LT Karitsa suurfarmis. Nad elavad tippsportlase väärilist elu, käivad neli korda aastas pediküüris, magavad kui madratsitel ja söövad parimat silo. Ainult nii saabki karja, kus kolmandik lehmadest lüpsab üle 50 kilogrammi päevas.

Kohtusime Kaiu LT juhi Johannes Haasma ja Karitsa farmi juhataja Marje Pestiga Karitsa suurfarmis. „Marje on süüdi, et meie lehmadel on nii hea piimatoodang. Tema tegeleb siin loomade ja inimestega. Minu asi on tagada, et Marje oleks õnnelik, siis on õnnelikud ka lehmad ja töötajad,” teatas Haasma. Noore juhina usaldab ta täielikult pika kogemusega farmijuhatajat. ­Haasma teab, et kui loomadega on mure, pole Pesti rahul ja seda enda teada ei jäta.

Tavaliselt tekivad probleemid sellest, mis lehmadele suu kaudu sisse antakse. Selle eest hoolitseb Haasma, kelle koordineerida on silo tootmine ja üldse kogu taimekasvatus. „Nii meie koostöös hea toodang sünnibki,” kinnitas ka farmi­juhataja.

Ainult heast silost tipptasemel toodangut andvatele lehmadele ei piisa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles