Soovitusi aknalaual kurgi ja tomati kasvatamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Pikki aastaid agronoomina töötanud Ilmar Tiismaa paneb hilistalvel kurgiseemned mulda ja tema hoole all annavad taimed toas ülirikkalikku saaki. Tiismaa rõhutab, et kurk tahab toas väga head mulda, suurt potti, kindlasti väetamist ning tuba peab olema soe ja päikesepaisteline.
Pikki aastaid agronoomina töötanud Ilmar Tiismaa paneb hilistalvel kurgiseemned mulda ja tema hoole all annavad taimed toas ülirikkalikku saaki. Tiismaa rõhutab, et kurk tahab toas väga head mulda, suurt potti, kindlasti väetamist ning tuba peab olema soe ja päikesepaisteline. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kurki ja tomatit saab edukalt päikesepaistelisel aknalaual kasvatada. Kui tomati kasvatamine eriliselt keeruline pole, siis kurk on kasvutingimuste suhtes üsna nõudlik.

Kui täna seeme mulda panna, saaks kurki ampsata juba paari kuu pärast, aga tomatiga läheb pea poole kauem.

Tuppa aknalauale sobiksid rohkem poolpikad ja lühiviljalised kurgisordid. Tähtis on, et need oleksid mõruainevabad ja partenokarpsed (praktiliselt kõik õied on emasõied, millest arenevad ka viljad).

Poodides on saadaval ülirikkalik valik mitmesuguseid muldasid. Sobivat valides jälgige, et see kõlbaks köögiviljade kasvuks ja sisaldaks nii makro- kui ka mikroelemente.

Kurgitaimed ei armasta pikeerimist, aga ümberistutamise vastu ei ole neil midagi. Esimene külvianum võiks olla vähemalt viie sentimeetri sügavune ja viiesentimeetrise läbimõõduga, veel parem suurusega 10 korda 10 sentimeetrit.

Kui külvianum on juuri parajalt täis kasvanud ja poti põhjast augukesest hakkavad paistma valged juureotsad, tuleb taim suuremasse potti ümber istutada ning vastavalt vajadusele toestada. Sobiv pott on kolmeliitrine.

Loomulikult tuleb jälgida, et kõikide pottide põhjas oleks auk, kust liigne kastmisvesi vajadusel ära voolab. Kasta tuleb toasooja veega nii, et muld oleks pidevalt parasniiske, mitte liiga vähe ega ka liiga palju.

Kindlasti on vaja aknalaual kasvavat kurki väetada. Sellega võiks alustada kaks nädalat pärast taime ümberistutamist suuremasse potti. Sobivad kõik köögiviljadele mõeldud makro- ja mikroelemente sisaldavad väetised, mugavam on kasutada vedelväetisi. Väetada võiks vähemalt korra nädalas ja jälgige seejuures pakendil olevat kasutusjuhendit.

Tomatit on kurgiga võrreldes hoopis lihtsam kasvatada, kuid saaki tuleb oodata kauem.

Aknalaual kasvatamiseks valige mõni amplitomati sort.

Kasvunõuded (temperatuur, väetamine, pinnase niiskus) aknalaual kasvatades on samasugused nagu kurgil, tomat vajab kindlasti kaltsiumi.

Erinevalt kurgist talub tomat hästi pikeerimist (pikeeritud taimed on tugevamad) ning ka valguse tugevuse vajadus on tomatil mõnevõrra madalam (10 000 – 12 500 luksi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles