Noored ettevõtjad pakuvad kodumaiseid läätsi ja kikerherneid

Tiit Efert
Copy
Helena Ajaots (paremal) ja Elisa Maria Saarnak turustavad kikerherneid ja läätsesid, mida kasvatavad Helena isa ja onu.
Helena Ajaots (paremal) ja Elisa Maria Saarnak turustavad kikerherneid ja läätsesid, mida kasvatavad Helena isa ja onu. Foto: Tiit Efert

Majandust õppinud Helena Ajaots ja Elisa Maria Saarnak lõid firma, mis turustab Eestis kasvatatud kikerherneid ja läätsesid. Lisaks on nad tervislikke eluviise hindavatele inimestele välja töötanud kolm üleööpudru­segu.

Kaunviljad on pärit Helena isa Meelise ja onu Madis Ajaotsa ettevõttest Rannu Seeme, mille põhitegevus on teraviljakasvatus. Läätsede ja kikerhernestega alustati Rannus kolm aastat tagasi, et selgitada välja, kas neid saab Eestis kasvatada. Selgus, et saab. Läätsed kasvavad Eestis paremini, kikerhernes vajab aga valmimiseks kuiva suve ja sooja sügist. Rannus prooviti ka sojauba kasvatada, aga sellest loobuti.

Roheideede konkurss andis tõuke

Lisaks aretamisele-kasvatamisele on päevakorras küsimus, kellele toodangut müüa. Kui Helena nägi kaks aastat tagasi roheideede konkursi Negavatt plakatit, mis kutsus esitama roheideid, haaras ta võimalusest kinni. Ta kutsus abiks Elisa Maria, koos esitati konkursile esialgne idee. Pääseti rahvahääletusele ja sealt edasi viieteistkümne parema idee hulka. Helena ja Elisa Maria jõudsid selgusele, et esimeste toodetena arendatakse kikerhernestest välja desserthummused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles