On aeg toataimi turgutada

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Aednik Kristine Fenske sõnul annab taim märku oma kolimisvajadusest, kui juured on poti aukudest välja tunginud või on näha, et taim on poti tihkelt täis kasvanud.
Aednik Kristine Fenske sõnul annab taim märku oma kolimisvajadusest, kui juured on poti aukudest välja tunginud või on näha, et taim on poti tihkelt täis kasvanud. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Veebruari lõpus ja märtsi alguses on mõistlik uurida, mis toimub toataimede potisügavustes, et vajadusel need ümber istutada või võtta tütartaimi. Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Kristine Fenske jagas asjakohaseid nõuandeid.

On taimi, mida sugugi igal aastal ei pea ümber istutama, kuid paljud neist seda siiski ihkavad. Kristine Fenske sõnul annab taim märku kolimisvajadusest, kui juured on poti aukudest välja tunginud või on näha, et taim on poti tihkelt täis kasvanud.

„Taime on soovitatav kasta paar päeva enne selle töö ettevõtmist. Kui vahetult enne kasta, siis ei taha vana muld juurte ümbert ära tulla, kui aga kastmata jätta, võib juuri liialt vigastada,” andis Fenske nõu. „Kindlasti ei tohiks taime lihtsalt potist välja võtta ja samas seisus natuke suuremasse potti torgata.”

Taimelt tuleks vana mulda juurte ümbert võimalikult palju eemaldada, juuri natuke lahti harutada, koledamad juured eemaldada ja isegi veidi kärpida, et juurdumine oleks parem.

Uus pott olgu sentimeeter-paar eelmisest suurem. Kas eelistada savist või plastist anumat, pole vahet, aga põhjas peavad olema augud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles