Kes hukkab haiged linnud?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Olev Kalda ütles, et linnupidajale hüvitatakse hukatud lindude väärtus, samuti ettekirjutuse alusel hävitatud seadme, sööda, pakkematerjali ja loomsete saaduste väärtus.
Olev Kalda ütles, et linnupidajale hüvitatakse hukatud lindude väärtus, samuti ettekirjutuse alusel hävitatud seadme, sööda, pakkematerjali ja loomsete saaduste väärtus. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda, suured kanakasvatajad teavad, mida linnugripi korral teha, aga Eestis on palju linnukasvatajaid, kes pole kuskil registreeritud. Kas PTA oskab hinnata, kui palju meil neid on?

PTA ei oska hinnata, kui palju linnupidajaid pole oma linnukasvatust registreerinud. Et info jõuaks ka selliste linnupidajateni, kes pole end registreerinud, koostas PTA linnupidajatele teavituskirja ning saatis selle kohalikele omavalitsustele levitamiseks vallalehes ja muude kommunikatsioonivahendite kaudu (koduleht, Facebook).

Kõik linnupidajad, ka need, kellel on ainult üks põllumajanduslind, peavad olema registreeritud PRIA andmebaasis, see on kodanike kohustus. Vaja on seda selleks, et kui puhkeb mõni haigus, saab andmebaasi alusel jõuda kõikide linnupidajateni ja panna kiiresti piir haiguse levikule.

Kui end registrisse kandmata jätnud kasvatajal mõni lind sureb ja omanik sellest teada ei anna, siis puudubki ülevaade võimalikust uuest linnugripi juhtumist?

PTA saab kontrollida ja taudi ennetamise osas tuge pakkuda vaid nendele linnupidajatele, kellest me teadlikud oleme.

Kutsume kõiki linnupidajaid olema vastutustundlikud ning täitma seadusest tulenevat registreerimiskohustust. Eesmärk on tagada linnukasvatuse ja linnukasvatussaaduste tootmise kestlikkus Eestis.

Kui talus avastatakse linnu­gripp, siis kes hukkab linnud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles