Aga kus siis ahel katkeb? Kas seal, kus jõuliselt turule tulnud Austraalia ja Uus-Meremaa kohevad lambanahad tõmbavad tarbijaid odavusega liimile? Või seal, kus nahka kui meie oma põllumajandus- ja jahikõrvalsaadust pole riiklikult toormena väärtustatud?
Võimsust jaguks
Maaeluministeeriumi kodulehel avaldatud 2020. aasta esimese poole ülevaatest selgus, et litsentseeritud tapamajades andis hinge (ka teenustööna) 3800 lammast, 17 000 veist, 274 000 siga.
Väidetavalt soolatakse tapamajades loomade nahad ja müüakse parkimistööstustele, kui loomaomanik ise nahku käidelda ei taha. Samas, nagu selgus OÜ Skineks juhatuse liikme Ingmar Baida jutust, on neil võimsust rohkem kui näiteks keskmiselt 5000 lambanaha töötlemiseks aastas.
Põlvest põlve kogemustele tuginevas Kihnus peab lambaid Uiõ-Matu talu perenaine Mare Mätas, kes kannab uhkusega oma ja Manijalt Riida talust vahetatud uttede nahast valmistatud kasukat.
Kodus parkimisega võivad nahad jääda tugevad, kõvad, need sobivad põrandavaibaks.
„Hea kvaliteediga ja tänapäeva nõuetele vastavad pehmed nahad saab Jõgevalt, kus on ka minu kasuka nahad pargitud, sest kodus parkimisega võivad nahad jääda tugevad, kõvad, need sobivad põrandavaibaks,” rääkis Mätas kui Kihnu pärimuskultuuri üks edasikandjaid.
Mätase kasukas tõmbas pilke Kihnu tuletorni avamisel ja Tartus EV 100 presidendi vastuvõtule suundujate hulgas. Veisenahast kaunistustega kehakatte valmistas talle traditsioonilise nahakasutuse ja töötlemise õppejõud Made Uus, kelle sõnade kohaselt kulub kasukale sõltuvalt suurusest ja kvaliteedist 4–12 lambanahka.
„Kui tegemist on kasukaga, mille villapool jääb sissepoole, on väga oluline, et nahkade mälva- ehk lihapool oleks defektideta ning nahad peavad olema nii pehmed, et neid saaks liigse pingutuseta käsitsi või masinaga õmmelda,” selgitas Uus.