Kasvuhoone kütmiseks kulub sadu tuhandeid eurosid (1)

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Kuigi Grüne Fee kasvuhoonetes on juba kasutusel palju automaatsüsteeme, loodab selle tegevjuht Raivo Külasepp jõuda sinnamaale, et robot külvab seemne, automaatika kastab taimi ja lõpuks inimene vaid pakendab toodangu.
Kuigi Grüne Fee kasvuhoonetes on juba kasutusel palju automaatsüsteeme, loodab selle tegevjuht Raivo Külasepp jõuda sinnamaale, et robot külvab seemne, automaatika kastab taimi ja lõpuks inimene vaid pakendab toodangu. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Põllumajandustootmises kasutatavad kasvuhooned peavad olema vastupidavad, ruumikad, valgusküllased ja soojapidavad, et tagada taimekasvuks stabiilne mikrokliima.

Kokku enam kui kuue hektari suurusel katmikalal aasta läbi kurki, salatit ja maitserohelist kasvatava ASi Grüne Fee Eesti tegevjuht Raivo Külasepp ütles, et ettevõtte kasvuhoonete eripära seisneb selles, et nendes peab ka meie pikal pimedal ja jahedal ajal täisväärtuslikku toodangut kasvatama. Tema sõnul on kõige olulisem taimedele kasvuks vajaliku valguse andmine.

Samas on valgustite funktsioon ka kasvuhoonetesse soojust lisada. Sestap ongi seal kasutusel peamiselt sellised, mille põlemisel vabaneb ka soojus.

„Valgustid kütavad ja valgustavad. Kütet see külmal ajal täielikult ei taga, mistõttu torustike ja keskküttesüsteemi kaudu tuleb täiendavalt kütta,” ütles Külasepp. „Põhjamaa tingimustes ei anna uute, näiteks leedvalgustite kasutamine kokkuhoidu selles mõttes, et kütma peab siis sellevõrra rohkem.”

Suurtootmine on tohutu energiaröövel

Grüne Fee kasvuhoonete kütmine ja valgustamine on kaunikesti kallis. Külasepp toob näite – et kütta ühe hektari suurune 4 mm klaasiga kaetud kasvuhoone, kulub sama suur soojushulk, millega saaks kütta paarkümmend 60 korteriga elumaja. Ühe hektari suuruse kasvuhoone ülalpidamine kurgi 6–7nädalase kasvuaja vältel neelab 150 000 kuni 200 000 eurot. Seda alates kurgiseemnest, mis maksab 50–60 senti tükk, ning lõpetades ressursimahuka kütmise ja valgustamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles