Tartu lasteaiad liiguvad mahetoidu suunas

Tiit Efert
Copy
Lepatriinu lasteaia lapsed söövad mahetoitu hea isuga.
Lepatriinu lasteaia lapsed söövad mahetoitu hea isuga. Foto: Erakogu

Tartu lähistel Ilmatsalu Lepatriinu lasteias on võetud eesmärgiks muuta laste toidulaud võimalikult mahedaks. See on üks näide Tartu linna suuremast plaanist mahetoidu osakaalu lasteaedades ja koolides kasvatada.

Tootjatele on see meeltmööda, sest on, kuhu oma toodangut pakkuda. Pikemas vaates peaks see kasvatama teadlikke tarbijaid ja mahetarbimist tervikuna.

Lepatriinu läks lendu

„Soovime lastele pakkuda kvaliteetsest ja tervislikust mahetoorainest valmistatud toitu,” lausus Ilmatsalu lasteaia majandusjuhataja Taimi Õunapuu. Lasteaed on läinud üle mahetoidu kasutamisele viie aasta jooksul. „Hindame mahetoitu väga. Edaspidi soovime mahetoidu osa järk-järgult kasvatada,” lisas ta.

Toiduvalmistamiseks kasutab lasteaed Zerna Ökotalu OÜ kuivaineid. Mahetalu OÜ ja Mahe Kati OÜ tarnivad puu- ja juurvilju.

Tihtilugu piirab mahetoidu kasutamist kallim hind võrreldes tavatoorainega. Näiteks tavakaerahelbe kilohind on 1,19 eurot, mahedal 1,40 eurot. Toidupäeva maksumus kaetakse lapsevanema makstavast toidurahast. Jaanuarist tõusis toidupäeva hind, mis lasteaiarühmas on 1,70, ja see võimaldab pakkuda rohkem mahetooteid kui eelmisel aastal. Tähtis on ka kokkade nutikus. „Oleme oma kokkadega väga rahul, mitmed teised lasteaiajuhid on öelnud, et nemad sama suure toiduraha juures ei näe võimalust mahetoorainet kasutada,” rääkis Õunapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles