Külmataat näitab ka uuel nädalal oma ülevõimu

maaelu.postimees.ee
Copy
Talvine ilm.
Talvine ilm. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

“Südatalv on praegu ilmselt maksimaalses staadiumis. Ilmataat vajutas gaasi põhja, Grööni kõrgrõhkkonna ja Venemaa madalrõhkkonna mõjul jätkub idakaartest külma õhu pääs Läänemereni. Siiski võib nädalavahetus tuua soojema pöörde, aga lund sajab vähe või üldse mitte,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel püsib laupäeval (13.02) kõrgrõhuala Skandinaavia kohal ja selle idaserv katab Eesti. Ilm püsib sajuta.

Ööks on pilvede hõrenemiseks tingimused soodsad ja õhk jahtub sisemaal -10..-15°C-ni, pikemaajaliselt selgena püsiva taeva korral võib õhutemperatuur -20°C lähedale langeda, mandri looderannikul ja saartel vastu Läänemerd jääb -5°C ümbrusse.

Päev tuleb mandril laialdaselt päikeseline, saartel ja läänerannikul võib põhjakaarest lisanduv niiskus pilvekihi ja ka kerget lund tuua. Ida poolt survestav madalrõhkkond tõstab loodetuule tugevamaks. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis -1..-4, ida pool -5..-9°C-ni.

Pühapäeval (14.02) suundub piki Venemaa lääneserva madalrõhkkond edasi keskoblastite poole ja selle lääneserva mööda jõuab Eesti kohale pilvi, millest siin-seal veidi lund poetab. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -7..-12, kui öö hakul laiguti veel taevas selgem on, siis langeb -15°C-ni, päeval -5..-10°C.

Esmaspäevaks (15.02) tõmbub madalrõhkkond Venemaa piiresse, kõrgrõhkkond suundub küll Kesk-Euroopa kohale, aga selle kirdeserv ulatub Eestini ja muudab taeva taas selgemaks. Põhja- ja loodetuul on sisemaal nõrk, rannikul mõõdukas.

Õhutemperatuur on öösel -10..-15, kui hommikuks taevas selgeks tõmbub, siis langeb -20°C ümbrusse, üksnes jäävabal rannikul jääb -10°C-st kõrgemale, päeval tõuseb -5..-10, vastu Läänemerd -2°C-ni.

Teisipäeval (16.02) kaardub Venemaa madalrõhkkonna serv Eestini ja toob kerget lund. Madalrõhkkond on aga rahulik ega tõsta tuult tugevaks, puhub põhjakaarest ja on mõõdukas. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -3..-9, Ida-Eestis kuni -12°C.

Kolmapäevaks (17.02) ja neljapäevaks (18.02) on prognoositav sünoptiline olukord muutunud ja uute arvutuste kohaselt tugevneb taas kõrgrõhkkond, mis hoiab ilma sajuta ja külma ning võrdlemisi nõrga, rannikul mõõduka tuulega. Sel juhul langeb õhutemperatuur selgematel öösel taas -20°C ümbrusse ning päeval varieerub paari-kolme kraadi ulatuses -10°C ümber ning vaid rannikul on pehmem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles