Surnud metssigadest teatamise eest maksti leiutasu

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Surnud metsseast saab ametit teavitada telefonil 605 4767.
Surnud metsseast saab ametit teavitada telefonil 605 4767. Foto: Marko Saarm / Sakala

Septembris palus põllumajandus- ja toiduamet (sel ajal veel veterinaar- ja toiduamet – toim) kõigil metsas liikujatel, kes leiavad surnud metssea, sellest ametit teavitada, ja lubas maksta ka leiutasu. Leiutasu maksti oktoobrist detsembrini välja kokku kuuel korral, leiutasu suurus oli 25 eurot. Nendel kuuel korral seal haigustekitajat ei tuvastatud.

„Peamine on sotsiaalne vastutus sellistest juhtumitest teavitamisel ja teadlikkuse tõstmine,” kommenteeris ameti loomatervise ja -heaoluosakonna nõunik Maarja Kristian.

Kuna alates suvest on teatatud juba kolmest Aafrika seakatku koldest, ootab amet teateid ka sel aastal. „PTA soovib teavet surnuna leitud metssigadest, et saaks uurida võimalikult palju surnuna leitud metssigu,” lisas ta. Surnud metsseast saab ametit teavitada telefonil 605 4767. Leiutasu 1. jaanuarist 2021 selle eest enam ei maksta.

Amet uurib kõiki kütitud ja surnuna leitud, hukatud või autoavariis hukkunud metssigu. 2020. aastal uuriti 7327 metssiga, nendest 30 surnuna leitud, 7252 kütitud ja 45 hukkunud või hukatud.

Koduseafarmides on kohustus uurida regulaarselt karjas surnud sigu. Samuti võetakse proovid katkukahtlusega kodusigadelt ja transpordil hukkunud sigadelt.

Põllumajandus- ja toiduamet kontrollib regulaarselt seafarme. Kontrolli raames võetakse ka elussigadelt vereproove. 2020. aastal uuriti 5168 siga, nendest 2655 surnud siga.

„Seakasvatajate valmisolek, teadlikkus ja rakendatavad bioturvalisuse meetmed on head, sest nad mõistavad haiguse ohtlikkust ning võimalikku majanduskahju,” võttis Maarja Kristian kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles