küsime spetsialistilt Miks poekartul magus on? (2)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kartul. Foto on illustratiivne.
Kartul. Foto on illustratiivne. Foto: Erik Prozes

Viimastel nädalatel olen korduvalt kodus söögilaua taga kuulnud nurinat, et kartulid on liiga magusad. On tõesti. Ja nii see toit taas raisku läheb. Kartuleid olen ostnud mitme eri keti poest ja kindlasti pole need ei kodus ega teel koju miinuskraade tunda saanud. Milles siis asi? Kas magusast maitsest saaks kuidagi lahti?

Vastab kartuliteadlane Viive Rosenberg:

Kartuli magus maitse võib olla tingitud mitmest asjaolust. Näiteks mõned Lääne-Euroopa sordid ongi magusapoolse maitsega. Peamiselt muutuvad kartulid magusaks ikkagi madala temperatuuri juures, kui tärklis muutub suhkruks.

See, kui madal peab temperatuur olema, sõltub sordi omapärast. Magusus sõltub sellest, kui madal on temperatuur ja kui kaua see kestab. Üldjuhul hakkab suhkrusisaldus tõusma juba +2 ja +4 kraadi juures. Mõnel juhul isegi +6 kraadi juures. Tavaliselt ei ole kartuli sordikirjelduses sellist omapära välja toodud.

Kartuli magusat maitset, kui see on juba tugev, päris ära ei saa. Pisut aitab mugulate hoidmine toatemperatuuril, kui seda teha kümme päeva kuni kaks nädalat. Hästi mõjub ka see, kui keetmisel rohkem soola lisada. Toitaineväärtust magusus ei muuda, peale selle, et tärklis muutub suhkruks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles