Tänavune aasta puu pakatab vitamiinidest

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Kadakamarjade päevane annus on 2–10 grammi. Nendega ei tohiks liialdada ega pikka aega järjest kasutada.
Kadakamarjade päevane annus on 2–10 grammi. Nendega ei tohiks liialdada ega pikka aega järjest kasutada. Foto: Shutterstock

Rahvasuus on kadakat 99 haiguse rohuks nimetatud. Rahvameditsiinis kasutatakse kadakamarju higistamist soodustava vahendina, reuma ja podagra ravis. Eesti rahvameditsiinis on kadakamarjad, okkad, oksad, puit, koor või juured kasutamist leidnud paljudel juhtudel: südame-, kopsu-, maksa-, mao-, neeru- ja põiehaiguste raviks, hingamisteede katarride, silma- ja kõrvahaiguste korral. Kadakamarjadega on püütud ravida ka hüsteeriat.

Kadaka üheaastaste võrsete okkad on väga C-vitamiini-rikkad, vähemalt 5–6 korda rikkamad kui tsitrusviljad. Värsked okkad sisaldavad veel E-vitamiini ja karotiini. Samuti leidub neis mangaani, vaske, tsinki ja koobaltit. Kadakamarjade eeterlikud õlid soodustavad toidu omastamist ja uriini eritumist. Takistavad mao- ja soolegaaside tekkimist.

Söögiisu tõstva kadakamarjatee valmistamiseks võta 10 g peenestatud marju 1 klaasi keeva vee kohta. Jahutatud teed joo 3–4 korda päevas lonkshaaval.

Välispidiselt kasutatakse valutavate liigeste ravimiseks kadaka alkoholitõmmist. Selle valmistamiseks võta 150 g kadakamarju, vala peale pool liitrit 70protsendilist alkoholi ja lase kaks nädalat pimedas kohas tõmmata.

Ära liialda!

Kadakamarjade päevane annus on 2–10 grammi. Nendega ei tohiks liialdada ega pikka aega järjest kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles