Vald loobus eeskuju näitamiseks veeautomaatidest ja prügikastidest (4)

Tiit Efert
Copy
Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat ning keskkonna- ja planeeringute osakonna juhataja Kerli Lambing loodavad, et vallast saab üks eesrindlikumaid roheliselt mõtlevaid omavalitsusi.
Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat ning keskkonna- ja planeeringute osakonna juhataja Kerli Lambing loodavad, et vallast saab üks eesrindlikumaid roheliselt mõtlevaid omavalitsusi. Foto: Tiit Efert

Et vald keskkonnasäästlikumaks muuta, loobus Lääne-Harju vald tööruumides veeautomaatidest ja plastnõudest. Loobuti ka prügikastidest kabinettides, on vaid üks ühine prügikast puhketoas.

Loodetakse, et kui inimesel ei ole mugav prügi ära visata, tekitab ta seda vähem. Teiseks kaasneb sellise prügikäitlemisega võimalus ennast tööpäeva jooksul rohkem liigutada. Samas tunnistas vallavanem Jaanus Saat, et neid muutusi on valuliselt vastu võetud.

Lääne-Harju vald tahab saada Eestis kohalike omavalitsuste seas keskkonnateemadel eestkõnelejaks. Suurim katsumus on aga oma inimeste teadlikkuse tõstmine.

Mõtteviis muutub visalt

Jaanus Saat kinnitas, et teemaga liigutakse jõudsalt edasi. „Meil on olnud pause ja tagasiminekuid. Aga liitumine Rohetiigri programmiga andis motivatsiooni edasi liikuda,” sõnas ta. Rohetiiger on koostööplatvorm, mille eesmärk on suurendada keskkonnateadlikkust ja panna alus tasakaalus majandusele, nii nagu Tiigrihüpe käivitas kunagi tehnoloogiasektori arengu.

Vallavanem tunnistas, et rohevalla projekt on pidev protsess. „Kahe aasta jooksul oleme selgeks saanud, et peamine on teadlikkuse kasv. Harime inimesi,” rääkis ta. „See ei lõpe kunagi, arvestades, kui palju on veel teha. Inimesi muuta on keeruline.”

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles