Nippe, kuidas aasta läbi roheline aed luua

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Okaspuude tüvivormid on põnevad vaadata nii suvel kui ka lumega ja lumeta talvel.
Okaspuude tüvivormid on põnevad vaadata nii suvel kui ka lumega ja lumeta talvel. Foto: Riina Luik

Mida aasta edasi, seda vähem lund talvel näeme ja nii kipuvad paljud aiad olema pool aastat üsna kurvad vaadata. Maa Elu uuris, kuidas kujundada aed nii, et ka novembrist aprillini saaks silm seal puhata.

Aasta läbi rohelist aeda soovides tasub esmalt okaspuude poole vaadata. OÜ Rohenurk juht Terje Prisk ütles, et aiakujunduse kuldreegli kohaselt võiks kolmandik aiast olla okaspuud, see tagab, et talvelgi oleks midagi vaadata.

„Meie aedade viga kipub aga olema, et inimesed ei tea, et okaspuu pole üksnes elupuu, peale selle kasvab meil jugapuu, ebaküpress, nulg, kuusk, mänd, kadakas, tsuuga, ebatsuuga, mikrobioota, hiibapuu. Kõikidel neil on omakorda palju sorte, mida aia huvitavamaks muutmiseks võiks kasutada,” soovitas Prisk.

Sama meelt on omanimelist haljastusfirmat juhtiv Riina Luik. „Okaspuude seas on palju erinevaid valikuid, mitte üksnes elupuu. Kindlasti tasub vaadata jugapuud, ebaküpresse, mände, kadakaid. Elupuidki on palju erinevaid,” loetles ta ja tõi eriliselt välja okaspuude tüvivormid. „Need on esiteks väga kaunid ja kui tulebki talvel lumi maha, siis tüvivormid jäävad alati lume seest paistma ja on igal ajal põnevad vaadata.”

Lehed aasta läbi

Okaspuud pole aga sugugi ainuke valik talvel aeda rohelust tuua, sest Eestis saab kasvatada mitmeid igihaljaid lehtpõõsaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles