Osa Eestist võib taas jääda lumeta

maaelu.postimees.ee
Copy
Lörts
Lörts Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

“Veel kuu aega tagasi ei näinud keegi ette, et talveilm osutub nii püsivaks. Aga iga asi lõpeb kord, nii ka talvine ilm,” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases ilmaloos.

Võimsa ilmamuutuse tõi eile Põhjamerelt Norra rannikule liikuv ebatavaliselt sügav tsüklon, õhurõhk selles vastab 3. kategooria orkaanile. “Selle idaservas jõuab kevadiselt soe õhk Eestisse. Ilmamuutust saadab tugev tuisk, mis asendub päeva peale kõikjal vihmaga. Alles uus nädal toob pisut kargema ilma. Ilmselt vähemalt kohati sulab selle ajaga kogu lumi,” kirjutatab ta.

Riigi ilmateenistuse andmetel koondub laupäeval (23.01) madalrõhkkond Norra merele ja jääb servaga Läänemere ümbrust katma. Öösel sajab lörtsi ja vihma. Lõuna- ja edelatuul on mõõdukalt tugev, puhanguid on 12, rannikul 14, Saaremaal ja Hiiumaal vastu Läänemerd 17 m/s.

Päev on suurema sajuta, vaid Virumaal võib ennelõunal veel sajuhooge olla. Tuul rahuneb ja pöördub õhtu poole kagusse. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt valdavalt plusspoolel, kõikudes 0..+4°C piires, vaid öö hakul ja taas õhtul langeb sisemaal kohati veidi alla 0°C.

Pühapäeval (24.01) läheneb lõuna poolt väike madalrõhkkond, mis uute andmete kohaselt suundub üle Eesti põhja poole. Sel juhul on öö Pärnu-Rakvere joonest lääne pool jahedam, õhutemperatuuriga -1..+1°C ja tiheda lörtsisajuga, Eesti lõuna- ja idaosa on soojem ja enamasti sajab seal vihma. Päev on üle Eesti pehme ja plusskraadidega ning vahetevahel sajab vihma. Õhtul langeb õhutemperatuur 0°C ümbrusse ja sadu läheb üle lörtsiks. Tuul puhub valdavalt lõunakaarest.

Esmaspäeva (25.01) öösel sajab eemalduva madalrõhkkonna järel veel lörtsi ja vihma. Päeval tugevneb väike kõrgrõhuhari ja saju võimalus on väiksem. Tuul puhub lõunakaarest. Õhutemperatuur on öösel -3..+2, päeval -1..+2°C.

Teisipäeval (26.01) läheneb lõuna polt madalrõhkkond ja selle põhjaserva mööda kandub Eestisse sajupilvi, millest sajab aeg-ajalt nii lund, lörtsi kui vihma. Tuul pöördub itta ja kirdesse ning tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -3..+1, päeval 0..+2°C.

Kolmapäeval (27.01) madalrõhkkond nõrgeneb, aga ulatub vööndina Eesti kohale. Aeg-ajalt sajab lund ja lörtsi, rannikualadel ka vihma. Tuul nõrgeneb ja puhub idakaarest. Õhuvool pöördub ka idakaarde ning temperatuurifoon pisut langeb. Õhutemperatuur on öösel 0..-3, rannikul kuni +1, päeval 0°C ümber.

Neljapäeval (28.01) eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel pöördub õhuvool loodesse. Tõenäoliselt jahenemine jätkub, kuid aeglaselt, sest maapinnalähedastes õhukihtides pöördub tuul läänekaarde, mis toob Läänemere kohalt mahedust. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, päeval -2°C-st Ida-Eestis kuni +2°C-ni saartel ja rannikul. Mandril sajab kerget lund ja lörtsi, saartel lörtsi ja vihma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles