Soome plaanib Ukrainast hooajatööliste toomiseks vähemalt kümmet lendu (2)

maaelu.postimees.ee
Copy
Eelmisel suvel lennutas Soome kohale umbes 7000 hooajalist töötajat, peaaegu kõik Ukrainast, et saak saaks koristatud. Appi võeti ka kohalikku tööjõudu.
Eelmisel suvel lennutas Soome kohale umbes 7000 hooajalist töötajat, peaaegu kõik Ukrainast, et saak saaks koristatud. Appi võeti ka kohalikku tööjõudu. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP

Soome ettevõtjad, kes vajavad lisatöölisi Ukrainast, saavad alates märtsist broneerida neile koha tellimuslendudele. Kavas on teha umbes 10 lendu, vajadusel lisatakse neid veel.

Ida-Soomest Kiteelt pärit marjakasvataja Ismo Ruutiainen, kes on ka puuvilja- ja marjakasvatajate ühingu esimees, ütles, et kogemus mullu Soome lennutatud Ukraina töötajatega oli hea. Seekord plaanib ta broneerida kohad mõnele hilisemale kevadisele lennule, kirjutab Yle.fi. "Meie vajadus hooajatöötajate järele algab mais," selgitas Ruutiainen.

Küll on aga koroonaviirus suurendanud ettevõtjate kulusid, kes jagavad nüüd sõidukulud saabuvate töölistega. "Varem maksid töötajad välismaalt tulles kõik oma sõidukulud ise kinni," ütles Ruutiainen.

Suurim vajadus hooajatööliste järele on marjafarmides, kuid tööjõudu on vaja ka teistes põllumajandusettevõtetes.

Mullu lennutas Soome kohale umbes 7000 hooajalist töötajat, peaaegu kõik Ukrainast. Kasutati ka kohalikku tööjõudu, aga nende hulga kohta andmeid ei kogutud.

"Eelmisel suvel see kombinatsioon toimis ja saime saagi koristatud," ütles Soome põllumajandustootjate ja metsaomanike keskliidu ettevõtluse arendamise direktor Marko Mäki-Hakola.

Ametiühingu hinnangul vajaks Soome igal aastal umbes 16 000 hooajatöölist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles